Ne damo vam Mladena, Kozara je crvena!

Ne damo vam Mladena, Kozara je crvena!

Ima li partizana 2016.godine i ko baštini narodnooslobodilačku borbu?

Neformalna grupa građana okupljenih protiv fašizacije Kozare, NOB-a i revizije istorije danas se proglasom obratila javnosti povodom sve češćih zloupotreba obilježavanja slavnih bitaka iz drugog svjetskog rata

Tako je na Kozari juče, baš  kao i prošle godine ova grupa građana okupila kako bi na svoj način obilježila godišnjica slavne bitke.

Međutim , i ove je godine proslava bila rezervisana samo za “oficijalno obilježavanje”. Nezadovoljni građani tako su I ovoga puta stajali mimo “protokola” ( jer im drugačije nije bilo dozvoljeno” )pjevajući partizanske pjesme.
 
Ovo je njihov proglas:

DRUGOVI I DRUGARICE!

„Način na koji se obilježava Dan borca i godišnjica bitke na Kozari predstavlja istorijski revizionizam i falsifikovanje NOB-a zarad jačanja aktuelnih političkih struktura i društvenih odnosa. Partizanski pokret nije nacionalni ni nacionalistički već pokret ugnjetavanog radništva i seljaštva“ stoji u Proglasu

U njemu se dalje navodi da od produbljivanja nacionalne netrpeljivosti korist imaju samo tajkuni i političari.

„To su isti oni koji se bogate rasprodavajući javna dobra: bolnice, škole, fabrike, rudnike, željeznice“ ističu.

Danas na Dan borca pjevamo partizanske pjesme da bismo očuvali tekovine NOB-a kao sjećanje na slavnu prošlost, tumač za sadašnjost i putokaz za budućnost.

„Ne damo vam Mladena, Kozara je crvena!„ poručili su na kraju.

Piše: Elvir Padalović

buka

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.