Da sam bh. političar stidio bih se, šta će nam zemlja ako je svi napuste

Da sam bh. političar stidio bih se, šta će nam zemlja ako je svi napuste

Osman ef. Kozlić, muftija banjalučki: U bajramskom intervjuu muftija banjalučki govorio je da se u Bosni i Hercegovini moramo pridržavati i vratiti tradiciji obilježavanja bajrama i ramazana,

zašto smatra da se organizovanje kolektivnih iftara treba preispitati, te da se ramazan ne može niti smije pretvoriti u manifestacije jedenja.

BANJA LUKA – Almir Terzić

Muftija banjalučki Osman efendija Kozlić u bajramskom intervjuu za Anadolu Agency (AA) rekao je kako za Ramazanski bajram poruka muslimanima treba biti da čitaju Kur’an, i da vode računa o tome, kako i na koji način ga čitaju.

“Prije svega drago nam je da bajram dočekujemo u sad već svečano otvorenoj Ferhat pašinoj džamiji u Banja Luci i što možemo sa ovog mjesta uputiti bajramske poruke. Naše poruke za mubarek Ramazanski bajram će biti uobičajene, vezane za post. Međutim, mislim da je poruka koju treba uputiti u povodu mubarek dana bajrama da treba biti vezan za Kur’an. To i s obzirom da smo prije nekoliko dana obilježili 27. noć ramazana, noć Lejletu-l kadr u kojoj je počelo objavljivanje Kur’ana. Najveći događaj u ramazanu je bio objavljivanje Kur’ana”, pojasnio je efendija Kozlić.

Stoga muftija banjalučki kaže kako smatra da bi muslimanima poruka trebala biti u tom pravcu, u smislu poziva “da Kur’an čitamo, jer Kur’an jeste knjiga koja se čita”. No, naglašava da se treba obratiti pažnja kako se Kur’an čita.

“Ima jedan kur’anski ajet koji nam kazuje da je uzvišeni Allah dž.š. objavio Muhammedu a.s. knjigu, Kur’an, u kojoj su ajeti jasni, oni su osnova knjige, to jeste Kur’ana, te drugi koji su manje jasni, čije značenje i tumačenje zna samo dragi Allah dž. š.. Tu se kaže da se neki ljudi upuste u ta tumačenja s ciljem fitneluka, izazivanja nereda i sukoba. A, Kur’an na drugom mjestu s druge strane poziva vjernike, muslimane da od Kur’ana ili u Kur’anu slijede ono što je najljepše u njemu i daje veličanstvene poruke koje su svima jasne, koje su poruke činjenja dobra. Možda bi u tom kontekstu trebalo biti poruka muslimanima da čitaju Kur’an, i da vode računa o tome, kako i na koji način ga čitaju”, smatra muftija Kozlić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.