ISTOČNI DRVAR: Druga najmanja opština na svijetu!

ISTOČNI DRVAR: Druga najmanja opština na svijetu!

Istočni Drvar u RS, prema svemu sudeći, druga je najmanja opština ili posebna administrativna jedinica na svijetu.

Sa svojih 79 stanovnika Istočni Drvar je, ipak, veći od hrvatskog mjesta Hum u Istri, koje, prema popisu iz 2011. godine, ima tek 21 stanovnika, a ima status grada.

No, uprkos tome, ova općina, kao paradoks dejtonske podjele, daleko je najmanja u BiH te nosi niz apsurda.

Sve po jedno

Tako su rezultati popisa pokazali da je Istočni Drvar, koji administrativno pripada RS, a sastoji se od tri sela ili mjesne zajednice – Potoci, Uvala i Srnetica, opština u kojoj živi najmanje stanovnika u BiH, njih tek 79, od čega su 78 srpske i jedno hrvatske nacionalnosti.

Mještani Istočnog Drvara s kojima smo jučer razgovarali kazali su nam da opština nema školu te da u mjesnim zajednicama uglavnom žive starosjedioci, porodice Stevandić, Marčeta i Lukač te njihovi rijetki mlađi potomci.

– U Mjesnoj zajednici Uvala imaju jedna-dvije pilane koje rade i ljudi uglavnom žive od sječe šume. U Potocima, koji su sjedište opštine, imaju i ambulanta, policija, vatrogasno društvo, šumsko gazdinstvo. Loše je stanje kao i u svim manjim sredinama. To je opština koja se izdržava od naknada od sječe šume, kazuju nam u Eko-udruženju „Srnetica“, koje su osnovali Prijedorčani, potomci starosjedilaca Srnetice.

Zanimljivo je da je Srnetica do 1976. godine bila najveća željeznička raskrsnica u bivšoj Jugoslaviji, a u kojoj je u to vrijeme živjelo oko 3.500 stanovnika. Danas, govore nam mještani Istočnog Drvara, u Srnetici nema ni ptica, a kamoli ljudi.

Podaci s popisa pokazali su da među 79 stanovnika Istočnog Drvara, koji se prostire na površini od 66,17 kilometara kvadratnih, ima samo jedno dijete između pet i devet godina i samo jedan muškarac između 20 i 24. U Istočnom Drvaru samo je jedan katolik i samo jedna žena govori hrvatskim jezikom.

Jedan nezaposlen

U Istočnom Drvaru živi i samo jedan razvedeni muškarac i samo jedan udovac. Samo jedna je porodica s četiri člana, jedna žena sa završenim fakultetom. Najmanje je nezaposlenih – jedan muškarac. Samo je jedna učenica koja ima više od 15 godina.

Pokušali smo jučer stupiti u kontakt s načelnicom ove općine Milkom Ivanković kako bismo smo od nje saznali kako se odvija život u ovoj lokalnoj zajednici s najmanje stanovnika u BiH, ali ona nije odgovarala na naše pozive.

Titov Drvar na tri dijela

Drvar još od rata nije Titov, a od Dejtona nije ni sav svoj. Jedan dio predratne opštine Drvar, naime, pripao je Unsko-sanskom, drugi Kantonu 10, a treći Republici Srpskoj i taj dio u ovm bh. entitetu zapravo je opština Istočni Drvar.

Smještena je u jednom od šumom najbogatijih i najljepših krajolika BiH.

Klekovača, pogotovo Mala, jedna je od najljepših planina BiH, pa i šire regije, a u blizini je i prašuma Lom. Ovdje je nekada vrvjelo od života kao u košnici, a danas je Istočni Drvar najbrojniji kada ga posjete izletnici, planinari ili rodbina da obiđe rodni kraj.

Avaz

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.