Večeras muslimani širom svijeta dočekuju najznačajniju mubarek noć Lejletu-l-kadr, noć koja vrijedi više od 1000 mjeseci.

Njen značaj je višestruk, ali je najistaknutiji da je upravo u ovoj noći počela objava Kur`ana.

Ovo je noć posebnog ibadeta i noć veličanja Allaha dž.š., a kolika je njena stvarna vrijednost najbolje kazuje i sam Kur`an koji u jednoj čitavoj suri, Suri El-Kadr, posvećenoj upravo ovoj noći, noć Lejletu-l-kadr opisuje kao noć vrijedniju od 1000 mjeseci.

Kako je Kur’an počeo dolaziti u formi riječi na zemlju, među ljude, pitanje je koje je interesovalo i interesuje svakog muslimana i sve druge koji se bave historijom Kur’ana i islamske misli. Hazreti Aiša r.a. je pričala: “Prvo što je prethodilo objavi Božjeg poslanika bili su istiniti snovi. Sve što bi vidio u snu dolazilo bi poput svjetla dana. Kasnije je Muhammed a. s. zavolio samoću, te bi se osamljivao u pećini Hira. Tu je boravio u pobožnosti i provodio brojne noći u ibadetu ne silazeći među ljude. Za to bi se, prethodno, snadbio hranom. Kasnije bi se povratio Hatidži i opet se snadbio kao i ranije i tako dok mu ne stiže Istina, a on u pećini Hira. Melek Džibril mu je došao i rekao: “Ikre … “ ! “Uči …”! (Buharija, tom I. str. 23). Ovo je trenutak kada je kroz vasionu odjeknula Allahova poruka, koja je nagovijestila vrijeme istine, vrijeme nauke i razuma, vrijeme Kelimei-Tevhida.

Kur’an noć Objave naziva “Lejletu-l-kadr”, što znači da je to noć časti, najveće vrijednosti i priznanja, a također je naziva i imenom “Lejletun-mubareke”, noć blagoslova, blagodati, najvećih darova i poklona.

Željni postizanja vrijednosti ove mubarek noći, muslimani zadnjih deset dana ramazana provode u posebnoj pobožnosti i ibadetu, i obilježavaju je i’tikafom, učenjem Kur’ana, zikrom, pomaganjem, razmišljanjem, dovom i drugim korisnim poslovima i ibadetima. Lejletu-l-kadr je noć smirenosti cijelog ljudskog bića, a na ovaj stupanj se može uzdići samo onaj koji je u dubini svog bića svjestan potrebe predanosti Allahu džellešanuhu.

Lejletul-Kadr je vrhunac slavljenja Rabba, noć združenog ibadeta: ibadeta svih meleka, ljudi i čitavog kosmosa. Džamije, mesdžidi, kuće itd. širom planete odišu ibadetom – ibadetom koji izvire iz srca. Sve je tada u pokretu: duša, srce, um i tijelo. U ovoj noći čovjek se oslobađa svih okova – ličnih i opštih, i predaje samo Allahu dž.š, Jednom i Jedinom Gospodaru.

Lejletu-l-kadr je i noć u kojoj se prima svaka iskrena dova, želja i nada. Lejletu-l-kadr je noć potvrđivanja imana – vjerovanja i vjernici je provode u izgovaranju riječi Kelimei-Tevhida “La ilahe illallah”. U ovoj noći često izgovaraju i riječi tesbiha.
 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.