Sa jednog ministarstva na drugo: Građani BiH i dalje plaćaju najskuplje lijekove u regiji

Sa jednog ministarstva na drugo: Građani BiH i dalje plaćaju najskuplje lijekove u regiji

Uprkos tome što je Ministarstvo finansija i trezora BiH tvrdilo da je tražilo mišljenje entitetskih ministarstava zdravstva o pravilniku koji se odnosi na kontrolu i cijenu lijekova u BiH, iz Federalnog ministarstva zdravstva tvrde da im nikada nije dostavljen tekst novog pravilnika niti je od njih tražena saglasnost.

Dok čekamo da se politički predstavnici u BiH dogovore o pravilniku koji se odnosi na kontrolu i cijenu lijekova stanovnici naše zemlje i dalje plaćaju lijekove mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope. Pitanja je mnogo, nadležne institucije šute, a sva ta šutnja direktno ide na štetu građana BiH.

Pravilnik o načinu kontrole cijene lijekova još uvijek se nije našao na sjednici Vijeća ministara BiH, a stavljanje na dnevni red definitivno je blokiralo Ministarstvo finansija i trezora BiH koje još uvijek nije dalo svoje mišljenje o ovom prijedlogu.

Sredinom juna ove godine iz Ministarstva finansija BiH rečeno nam je da ovo ministarstvo još uvijek nije dobilo izjašnjenja oba entitetska ministarstva zdravstva kako bi, u skladu sa zakonom i nadležnostima, dali mišljenje na taj podzakonski akt.

“Čim budu dostavljena mišljenja oba entitetska ministarstva, Ministarstvo finansija i trezora BiH izjasnit će se o tom pitanju”, rečeno nam je tada u Ministarstvu finansija i trezora BiH.

Da nešto u ovoj priči nije ispravno potvrđeno nam je iz Federalnog ministarstva zdravstva u kojem navode da im nikada nije službeno dostavljen tekst novog Pravilnika, niti je od njih tražena saglasnost.

“Federalno ministarstvo zdravstva apsolutno podržava donošenje novog Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini, ali uz striktno poštovanje propisanih procedura utvrđenih Zakonom o lijekovima i medicinskim sredstvima”, navode iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Dodaju i da je Vlada Federacije BiH na sjednici održanoj 27. maja 2016. godine usvojila informaciju o aktivnostima u pogledu utvrđivanja novog Pravilnika o načinu kontrole cijena, načinu oblikovanja cijena lijekova i načinu izvještavanja o cijenama lijekova u Bosni i Hercegovini i Esencijalne liste lijekova u BiH.

“Napominjemo da Federalnom ministarstvu zdravstva nije službeno dostavljen tekst novog Pravilnika, niti je od Ministarstva tražena saglasnost na isti”, kazali su nam iz Federalnog ministarstva zdravstva.

Na drugoj strani Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske već je dalo svoje mišljenje u vezi s podzakonskim aktom.

Ono što je posebno zanimljivo u cijeloj priči jeste Član 84. Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima BiH koji se odnosi na cijene lijekova i u kojim se uopće ne spominju entiteti. Naime, u tom članu jasno piše da s ciljem osiguranja bolje dostupnosti i snabdjevenosti lijekovima u BiH, Vijeće ministara BiH, na prijedlog direktora Agencije i uz prethodno mišljenje Stručnog vijeća, provodi kontrolu cijena lijekova i to određivanjem minimalne i maksimalne visine veleprodajne i maloprodajne marže lijekova i/ili utvrđivanjem maksimalnih cijena lijekova pomoću komparativnih i/ili referentnih cijena lijekova na osnovu farmakoekonomskih studija ili na osnovu drugih parametara.

Podsjećamo, građani BiH zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova plaćaju mnogo više u odnosu na stanovnike regije, ali i Evrope.

Svjetska banka ultimativno je zatražila od BiH da usvoji pravilnik o načinu kontrole cijena lijekova do 1. marta ove godine i taj zahtjev uslovila je dobijanjem granta na zdravstvo. Usvajanje pravilnika u osnovi bi značilo da se utvrđuju procedure kojim se osigurava da maksimalne veleprodajne cijene lijekova na recept u BiH ne budu više od prosječnih cijena u zemljama u regiji.

Početkom februara ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović rekao je u razgovoru sa zvaničnicima Svjetske banke u Sarajevu da zbog nepostojanja pravilnika o načinu kontrole cijene lijekova BiH godišnje gubi značajna novčana sredstva, a njeni građani plaćaju više cijene lijekova u odnosu na građane regiona.

klix

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.