Od danas niže cijene telefoniranja: Pozivi s mobitela prema svim fiksnim mrežama jednaki

Od danas niže cijene telefoniranja: Pozivi s mobitela prema svim fiksnim mrežama jednaki

Regulatorna agencija za komunikacije BiH (RAK) objavila je da od danas na snagu stupa drugi set mjera koje imaju za cilj smanjenje cijena u mobilnoj telefoniji, podsticanje konkurencije i zaštitu prava krajnjih korisnika.

U saopštenju RAK-a se navodi da, u skladu sa Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacionih usluga, na snagu stupa mjera koja nalaže da se u sklopu postpejd i pripejd tarifnih modela u kojima postoji naplata uspostavljanja poziva primijene ili obračunska jedinica jedna sekunda ili ukine naplata uspostavljanja poziva.

Uspostavljanje poziva se izuzetno može naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru paketa koji uključuju neograničen saobraćaj, odnosno flat paketi, tarifne opcije, tarifni paketi koji uključuju besplatne vikend-minute i slično.

Pošto u ovom slučaju Agencija ne daje saglasnost na izmjene cjenovnika, telekom operateri vrše izmjene u skladu sa vlastitom poslovnom politikom.

Druga mjera odnosi se na sve operatere, odnosno za fiksnu, mobilnu telefoniju i internet i nalaže da cijene moraju biti iskazane sa porezom na dodatnu vrijednost.

Operateri nisu obavezni obavijestiti RAK o izmjenama, a u slučaju prigovora da se cijene ne iskazuju u skladu sa navedenom obavezom ova agencija će pokrenuti postupak.

Iz RAK-a podsjećaju da mjere koje od danas stupaju na snagu nalažu izjednačavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama sa cijenom poziva iz mobilne mreže prema vlastitoj fiksnoj mreži, i vrijedi za sve postpejd i pripejd pakete.

Ova mjera ima za cilj podsticanje konkurencije i sprečavanje prenošenja tržišne snage sa tržišta fiksne telefonije na tržište mobilne telefonije.

Od danas takođe stupa na snagu mjera koja nalaže da trajanje računa za pripejd korisnike nakon dopune iznosom 10 KM i više mora vrijediti najmanje 90 dana, odnosno omogućiti dolazne i odlazne pozive.

RAK poziva krajnje korisnike da se informišu o dostupnosti raspoloživih paketa i tarifnih modela kako bi imali pristup uslugama u mobilnoj telefoniji po smanjenim cijenama, te da dostave prigovor u slučaju saznanja da nosioci dozvola nisu ispunili propisane obaveze.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.