Merkel nakon sastanka sa članovima Predsjedništva u Berlinu: BiH je napravila veliki napredak

Merkel nakon sastanka sa članovima Predsjedništva u Berlinu: BiH je napravila veliki napredak

jemačka kancelarka Angela Merkel poručila je danas nakon sastanka sa članovima Predsjedništva BiH u Berlinu da je Bosna i Hercegovina napravila veliki napredak na putu ka evropskim integracijama, te ponudila svu moguću pomoć svoje zemlje.

 Nakon što je bh. delegacija koju čine predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, Mladen Ivanić i Dragan Čović u zvaničnoj posjeti Saveznoj Republici Njemačkoj primljena uz najviše državne počasti, održali su sastanke sa Merkel i predsjednikom Njemačke Joachimom Gauckom.

Rezultati razgovora o provedbi reformske agende i evropskom putu BiH predstavljeni su na konferenciji za medije na kojoj je Merkel s velikim optimizmom istakla prijateljske veze dvije zemlje.

“Nastavili smo razgovor započet u julu prošle godine. Obećala sam da ćemo ovdje u Berlinu imati sljedeći susret na kojem ćemo razgovarati o problemima i napretku. Naše dvije zemlje dugo imaju prijateljske veze. Svako ko ode u BiH shvati da puno ljudi tamo govori njemački jezik, da su živjeli u Njemačkoj za vrijeme rata, da su ovdje radili ili studirali, stvorili smo i uslove za zapošljavanje”, kazala je Merkel.

Ipak, glavna tačka današnjeg sastanka bila je evropska perspektiva BiH o kojoj je njemačka kancelarka rekla da je od njene posljednje posjete BiH postignut veliki napredak na osnovu njemačko-britanske inicijative, od pitanja zakona o radu, penzionih i imovinskih stavki, transparentnije privrede…

“BiH je Evropskoj komisiji poslala zahtjev za pristup Evropskoj uniji, koja ga je prihvatila i treba ga proslijediti, a to zavisi od ispunjavanja uslova koji će uslijediti”, kazala je njemačka kancelarka.   

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.