Juncker planira da sve članice EU-a, među njima i Hrvatska, usvoje euro

Juncker planira da sve članice EU-a, među njima i Hrvatska, usvoje euro

Evropska komisija nakon Brexita želi osigurati da sve članice Evropske unije, među kojima i Hrvatska, usvoje euro, piše britanski list Daily Express, a njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung navodi kako Komisija namjerava ubrzati dovršenje monetarne unije.

“(Predsjednik Evropske komisije) Jean-Claude Juncker, kako se vjeruje, odlučio je osigurati da svaka država članica koristi euro nakon što je narod Britanije glasovao za Brexit 23. juna”, piše Daily Express u utorak.

Juncker želi “ubrzati evropsku integraciju tako što bi preostalih osam zemalja koristile euro”, kaže list navodeći Bugarsku, Hrvatsku, Češku, Dansku, Mađarsku, Poljsku, Rumuniju i Švedsku.

Njemački list isto tako piše da prema njegovim informacijama EK želi ubrzati “dovršenje” monetarne unije.

“S obzirom na predstojeći Brexit želi EU-Komisija okončati dosadašnju ‘EU s višestrukim valutama'”, piše u nedjelju FAZ pozivajući se na izvore bliske Junckeru. “Osim toga trebala bi se monetarna unija ‘tješnje povezati'”.

Prema navodima lista, za euro nadležni potpredsjednik Latvijac Valdis Dombovskis trebao bi sada preuzeti i resor finansijskog tržišta od britanskog povjerenika Jonathana Hilla koji je odstupio, i to za stalno, a ne samo privremeno. Dombrovskis bi, kaže FAZ, trebao imati ne samo koordinirajuću ulogu kao dosada kao potpredsjednik nego biti sam nadležan za resor finansijskog tržišta. Regulacija finansijskog tržišta trebala bi biti snažnije usmjerena na monetarnu uniju, kaže list. On bi također zadržao i mjesto povjerenika za euro.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.