Život povratnika u sjeni bombi i prijetnji

Život povratnika u sjeni bombi i prijetnji

Nijaz Glavaš, koji se poslije rata sa majkom i ocem vratio u selo Majevac kod Šipova, samo je pukim slučajem izbjegao ozbiljnije povrede kada je eksplodirala podmetnuta bomba.

Zbog toga se u vlastitoj kući više ne osjeća sigurno.

Centar javne bezbjednosti Banja Luka istražuje slučaj, navodeći da je samo prošle godine, na području koje oni pokrivaju, zabilježeno 45 napada na povratnike.

Izbjegao smrt

Nijaz i njegova majka riješili su 2000. godine da se vrate u mjesto Pljeva kod Šipova.

Obnovili su kuću u zaseoku Majevac. Žive od poljoprivrede bez većih problema, bar donedavno.

Nijaz objašnjava kako je izbjegao smrt nakon detonacije bombe.

Bomba je eksplodirala samo nekoliko metara od njega. Detonacija ga je odbacila, ali ga nije ozbiljnije povrijedila. Kaže, bomba je bila skrivena u čaši i silikonskom vrpcom privezana za kapiju.

Nikad ranije mu se ništa slično nije dogodilo. Tenzija je, kaže, bilo, dobacivanja, pa i razbijenih prozora, ali tome nije pridavao velik značaj. Sve do prošle godine, kada je dobio konkretnu telefonsku prijetnju.

Upućene prijetnje

“Kaže, imaš prvi juli ove godine da se iseliš iz Pljeve, i Šipova, odnosno Republike Srpske. Ne iseliš se, sve ćemo dignuti u vazduh, i tebe i majku”, govori Glavaš.

Slučaj je i tada prijavio policiji, ali nije otkriveno ko mu je prijetio. Novi slučaj uznemirio je i komšije od kojih rijetki hoće pred kamere.

“Nama je to žao jako i meni i mom mužu i svima nama ovdje, jer to nije dobro za međuljudske odnose”, kaže Radmila Đukić, komšinica.

O Glavašima imaju samo riječi hvale. Zašto bi neko želio da im naudi, ne znaju, baš kao ni sam Nijaz.

“Slučaj Nijaza Glavaša je, nakon obavljenog uviđaja, preuzeo Centar javne bezbednosti Banjaluka. Na njima je sada da pronađu počinioca i utvrde motive za jedno ovakvo delo”, izvještava Nataša Kovačev, reporterka Al Jazeere.

Nerasvijetljeno djelo

Eksplozija se dogodila 15. juna i od tada traje istraga.

“Navedeno krivično djelo još nije rasvijetljeno, počinilac još nije otkriven. Preduzimaju se sve mjere i radnje na rasvjetljavanju navedenog krivičnog djela”, saopćio je Darko Novaković iz Sektora Kriminalističke policije u Banjoj Luci.

Ovaj slučaj policija je dodala desecima drugih zabilježenih na području koje pokriva Centar javne bezbednosti Banjaluka.

“U 2015. godini, prema našim podacima do sad prikupljenim, imali smo 45 slučajeva gdje su objekat napada povratnici”, dodaje Novaković.

Osam napada okarakterizirano je kao krivično djelo protiv života i tijela, a sedam ih je rasvijetljeno.

U drugih pet slučajeva pokrenuti su prekršajni postupci zbog narušavanja javnog reda i mira, dok ostala spadaju u imovinske delikte. Rasvijetljeno je blizu 30 posto.

U policiji kažu da je riječ uglavnom o kućama povratnika u kojima niko ne živi jer se vlasnici nalaze u inostranstvu.

U Nijazovoj priči to nije slučaj, ali osjećaja sigurnosti više nema, pa kaže, ni sam ne zna da li će ostati.

{youtube}7-zMllpjtHI{/youtube}

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.