Merkel: Britanci neće moći da biraju šta im se svidi

Merkel: Britanci neće moći da biraju šta im se svidi

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas da je Njemačka odlučna da radi na jačanju Evropske unije poslije Bregzita, dok je Britancima poručila da u pregovorima neće moći da biraju samo ono što njima odgovara.

Ona je u govoru u Bundestagu uoči odlaska u Brisel, rekla da Njemačka takođe želi da zadrži bliske odnose sa Britanijom.

“Od Britanije zavisi da inicira sljedeće korake ka napuštanju EU kako bi bilo kakvi neformalni ili formalni pregovori o njenoj budućnosti mogli da počnu”, naglasila je Merkel.

Istovremeno je, kako prenose njemački mediji, Britancima poručila da će EU “osigurati da se pregovori ne vode po principu ‘biram najbolje’”.

Onaj ko želi da izađe iz porodice EU, ne može da očekuje da odbaci sve obaveze, a da zadrži privilegije, naglasila je nemačka kancelarka.

Takođe je dodala da je sada od ključnog značaja izbjeći sve mjere koje bi mogle da ohrabre druge zemlje da napuste EU.

“Osjećamo koliko je značajno da svih 27 preostalih zemalja u EU pokaže da su voljne i sposobne da preduzmu prave korake napred”, rekla je Merkel.

Poslije Bregzita rađa se “nova Evropa”

Njemačka, Francuska i Italija pripremaju nove impulse EU i činiće, poslije Bregzita, okosnicu “nove Evrope”, piše danas njemački list “Bild”.

Sa premijerom Mateom Rencijem Italija iz drugog reda članica prelazi u prvi zauzimajući mjesto Britanije, navodi list dodajući da će po tom novom planu predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk biti “produžena ruka tog trija” u Briselu.

Njemačka, Francuska i Italija žele da izrade zajedničke predloge koji će dati Evropskoj uniji “novi impuls” poslije Bregzita.

To je sinoć u Berlinu najavila kancelarka Angela Merkel poslije sastanka sa Rencijem i predsjednikom Francuske Fransoa Olandom.

Lideri Njemačke, Francuske i Italije poručili su danas da neće biti pregovora sa Velikom Britanijom o njenom izlasku iz EU dok London zvanično ne objavi svoju namjeru da napusti taj blok.

“Saglasili smo se da neće biti formalnih ili neformalnih razgovora sa Britanijom dok se ne aktivira član 50 (Lisabonskog ugovora)”, poručila je njemačka kancelarka Angela Merkel nakon sastanka sa Olandom i Rencijem, prenio je AP.

Ona je dodala da će se Njemačka, Francuska i Italija zalagati za novi podsticaj EU, navodi AFP.

“Predložićemo našim kolegama (iz EU) da bi trebalo da damo novi podsticaj narednih mjeseci”, rekla je Merkel dodajući da oblasti u kojima bi to trebalo uraditi uključuju “odbranu, rast ili radna mjesta i konkurentnost”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.