TRT donirao BHRT-u opremu u vrijednosti od 500.000 eura

TRT donirao BHRT-u opremu u vrijednosti od 500.000 eura

Turska radio-televizija (TRT) uručila je moderna reportažna kola i opremu za jedan digitalni studio Radio-televiziji Bosne i Hercegovine (BHRT) u vrijednosti od 500.000 eura.

Prema riječima čelnih ljudi BHRT-a , ova oprema će u značajnj mjeri poboljšati proizvodnju i emitovanje programa BHRT-a.

“Ona podrazumijeva kompletnu opremu za jedan digitalni studio i reportažna kola potpuno opremljena koja će nam omogućiti da radimo prenose i program van zgrade BHRT-a. Radi se o izuzetno vrijednoj donaciji, o digitalnoj opremi koju Radio-televizija Bosne i Hercegovine, u situaciji u kojoj se nalazi, ne bi bila u mogućnosti da obezbijedi zbog nedostatka finansijskih sredstava”, istakao je generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović.

Naglasio je da ovakav gest ima izuzetno veliki značaj za održanje funkcije javnog-medijskog servisa BiH.

“To je plod nekoliko razgovora koje smo imali u prethodnom periodu od imenovanja ovog menadžmenta BHRT-a. Imali smo i dvije posjete centrali TRT-a u Ankari gdje smo imali priliku i da vidimo svu tu opremu i da na neki način odaberemo ono što nam je potrebno”, pojasnio je Karamehmedović.

Prema njegovim riječima, ova donacija je sasvim sigurno ojačala odnose BHRT-a i TRT-a koji su i prethodnih godina bili na visokom nivou.

Generalni direktor BHRT-a komentarisao je i tešku situaciju koja vlada u javnom RTV servisu BiH kazavši da je “izuzetno složena, prvenstveno zbog finansijskih problema sa kojima smo suočeni posebno posljednjih godinu dana, koji su izazvani drastičnim padom naplate RTV takse”.

“Sadašnji model naplate RTV takse preko fiksnih telefona tri telekom operatera nije adekvatan i na taj način BHRT ne može sačuvati svoju opstojnost, rekao je Karamehmedović i pozvao državne institucije, odnosno Parlament BiH, da usvoje kvalitetno rješenje za naplatu RTV takse.

Pomoćnica generalnog direktora BHRT-a Dženita Jusufbegović kazala je da je TRT donirao BHRT-u reportažna kola – digitalna 16/9 formata.

“Radi se o kolima koja imaju full osam kamerolanaca sa mogućnošću daljeg proširenja. S njima možemo raditi sve sportske prenose, ‘žive’ događaje, koncerte, razna otvaranja i manifestacije i proizvesti signal u digitalnoj formi kojeg možemo poslati u svijet ravnopravno svim evrovizijskim članicama”, istakla je Jusufbegović.

Kako piše BHRT prema njenim riječima, osim reportažnih kola, TRT je donirao i opremu za opremanje jednog kompletnog digitalnog studija.

“Tu se radi o opremanju news studija, također u 16/9 formatu sa kompletnim matičnim sistemom, najmodernijim audio i video mikserima, serverima i ostalom pratećom opremom. Kompletna donacija košta oko 500.000 eura. Ova oprema je jako značajna za dalji razvoj BHRT-a, jer je opšte poznato da je BHRT do sada proizvodio analogni signal. Uz sopstvenu pomoć je prošle godine digitalizovao produkcione kapacitete, međutim, unutar zgrade. Manjkavost BHRT-a je bila što nije imao dovoljno novca da digitalizuje ta reportažna kola, kao i svoj informativno-tehnički centar”, naglasila je Jusufbegović.

Poručila je da je donacija jako značajna i da će BHRT s njom poboljšati proizvodnju i emitovanje programa.

BHRT navodi da je u toku je testiranje i montiranje opreme koja će, kako je kazala Jusufbegović, u upotrebu ići najkasnije za 15 do 20 dana te da BHRT odranije posjeduje tri reportažna vozila, od toga su dva u potpunosti analogna, a jedno je poludigitalno.

BHRT

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.