Prijedor: Skupština Grada 29. juna o inicijativi za spomenik ubijenoj djeci

Prijedor: Skupština Grada 29. juna o inicijativi za spomenik ubijenoj djeci

Skupština Grada Prijedora razmatrat će 29. juna inicijativu za izgradnju spomen-obilježja djeci ubijenoj tokom ratnog perioda na prijedorskom području.

Inicijativu za izgradnju spomenika za 102-oje ubijene prijedorske djece u periodu 1992.-1995. godine pokrenuli su još ranije roditelji bošnjačke nacionalnosti.

Predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić kazao je tada da su djeca ubijena tokom tzv. akcije “čišćenja”.

Nijedno dijete nije ubijeno u logoru, već ispred kuća i naselja gdje su vojnici vršili “čišćenje” i protjerivanje građana bošnjačke nacionalnosti, rekao je Bačić.

Na spomeniku, koji bi bio podignut u užem gradskom jezgru, pojasnio je ranije, treba da stoje imena i godišta 102-oje ubijene djece, među kojima ima i beba.

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović potvrdio je 31.maja za Fenu da će gradski parlamet na narednoj sjednici uvrstiti u dnevni red inicijativu za izgradnju spomen-obilježja djeci ubijenoj tokom ratnog perioda na području Prijedora.

Jakupović je kazao da se već duže vrijeme vode aktivnosti o postizanju konsenzusa o ovom pitanju i uvjeren je da će spomenik biti izgrađen.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.