Prijedorski logoraši godinama traže obilježavanje mjesta stradanja

Prijedorski logoraši godinama traže obilježavanje mjesta stradanja

Na prijedorskom području do sada je pronađeno 466 grobnica od kojih je 96 masovnih, a među njima je najveća ona u Tomašici iz koje su ekshumirani posmrtni ostaci 465 ubijenih lica nesrpske nacionalnosti

Namjera Vlade bh. entiteta Republika Srpska (RS) da se ove godine proda većinski paket akcija Rudnika željezne rude /RŽR/ Ljubija, bila je povod Udruženju logoraša „Prijedor 92“ da četiri godine od prvog upućivanja svojih zahtjeva u vezi s ovim preduzećem, iste ponovo uputi i vlastima i potencijalnim kupcima, kako bi se o njima izjasnili.

Udruženje u prvom od svojih zahtjeva traži da se dodatno istraži prostor RŽR-a Ljubija, na kojem su do sada pronađene četiri masovne grobnice iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih, zbog čega postoji sumnja da ih još ima.

„Znamo da se veliki broj nesrba tokom ‘čišćenja’ terena skrivao u šumama oko rudnika i u samom rudniku, a prema izjavama mnogih svjedoka, koji su preživjeli strijeljanje u Miskoj glavi, Jakarinoj kosi i na drugim lokalitetima, opravdano sumnjamo da na lokalitetu sadašnjeg Rudnika nalazi najmanje još jedna, ako ne i više masovnih grobnica“, rekao je za Anadolu Agency (AA) predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“ Mirsad Duratović.

On je kazao da su ovaj i druga dva zahtjeva uputili vladi RS i potencijalnim kupcima RŽR-a, kompanijama „Mittal“ i Israeli Investment Group 2012. godine, kada se počelo pričati o njegovoj prodaji i napomenuo da im niko od njih nije dostavio svoje mišljenje, te su i ove godine, kada je sve izvjesnija njegova prodaja, odlučili da ponove svoje zahtjeve.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.