Detalji akcije “Kruna”: Kako su prodavani lični podaci građana BiH

Detalji akcije “Kruna”: Kako su prodavani lični podaci građana BiH

Osam osoba je jutros uhapšeno na području Banja Luke, Gradiške i Sanskog Mosta u okviru akcije “Kruna” zbog nedopuštene trgovine identitetima građana Bosne i Hercegovine i falsifikovanja javnih isprava za potrebe pripadnika organiziranih kriminalnih skupima.

Akciju privođenja i hapšenja od ranih jutarnjih sati provode pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Republike Srpske.

Prema navodima iz Tužilaštva BiH, osumnjičeni su od maja 2013. godine na području Banja Luke i općina Gradiška i Srbac te šireg područja zapadne i sjeverne BiH, neovlašteno prodavali lične podatke državljana BiH koji su zakonom zaštićeni.

Oni su lične podatke građana BiH koji su sadržani u ličnim kartama i pasošima prodavali njima poznatim inozemnim državljanima za potrebe izrade krivotvorenih dokumenata, a pretpostavlja se da se radi o pripadnicima kriminalnih skupina i klanova iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije i Bugarske koji se dovode u vezu s izvršenjem najtežih kaznenih djela iz oblasti organiziranog kriminaliteta.

Na taj način su pravljeni lični dokumenti sa stvarnim podacima bh. građana, a kojima su se koristili počinitelji najtežih kaznenih djela. U okviru navedene akcije, uhapšena je i jedna službenica policijskih struktura, osumnjičena da je pomagala u izradi i dobijanju ovakvih dokumenata.

Osam osumnjičenih osoba tako je nezakonito steklo imovinsku korist od više desetina hiljada konvertibilnih maraka, čime su nanijeli ogromnu štetu građanima BiH čiji su podaci zloupotrijebljeni. Tužitlaštvo BiH zajedno s partnerskim agencijama nastavlja intenzivnu borbu protiv svih oblika kaznenih djela organiziranog i cyber kriminala, a provedena akcija kodnog naziva “Kruna” predstavlja najsloženu akciju koja obuhvata kaznena djela organiziranog i cyber kriminala na području BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.