Bundestag: Zabrinuti zbog jačanja islamskog ekstremizma traže novi Ustav za BiH

Bundestag: Zabrinuti zbog jačanja islamskog ekstremizma traže novi Ustav za BiH

“Treba donijeti Dayton dva i novi ustav za BiH”, rekao je za ovaj list visokopozicionirani sugovornik u toj koaliciji, navodeći da je Berlin i prije migrantske krize, baš kao i danas, bio “visoko zainteresiran za zapadni Balkan”

 

Zastupnici njemačkog parlamenta iz vladajuće koalicije -/CDU-CSU/ razmišljaju da, zbog brojnih problema koje imaju s vlastima BiH, traže od kancelara Angele Merkel da u europskim institucijama inicira promjene Daytonskog sporazuma, piše “Danas”.

 

Na pitanje jesu li počele konsultacije sa Srbijom i Hrvatskom, državama jamcima Daytonskog sporazuma, ovaj sugovornik je rekao da nisu, da se sve još razmatra, ali da bi bilo najbolje da se ta inicijativa sprovede kroz europske institucije. Ovaj zastupnik Bundestaga je dodao da se često postavlja pitanje što raditi s BiH, te podsjetio da “Njemačka ima dosta interesa na Balkanu” i da će ovu regiju tretirati kao prostor “od naročite važnosti za njemačku politiku”.

 

Zastupnik Bundestaga kaže da je jedan od problema, zbog kojeg su zabrinuti, jačanje islamskog ekstremizma u BiH, pošto njemačke službe “javljaju da u BiH raste broj regrutiranih islamista za rat u Siriji”. Prema njegovim riječima, jedino rješenje za ukorijenjene probleme na Balkanu je zajednička europska budućnost, a zemlja kao što je BiH, najsigurniju budućnost će imati “pod zajedničkim europskim krovom”, jer jedino to donosi stabilnost regije.

 

On je rekao da su sve stranke u njemačkom parlamentu suglasne da sve zemlje zapadnog Balkana mogu računati na prijam u EU kada ispune potrebne uvjete, odnosno da moraju prihvatiti i dijeliti vrijednosti EU.

 

“Potrebno je pitanje BiH ponovo staviti na dnevni red, pošto su toj zemlji potrebne istinske ustavne reforme”, naveo je ovaj njemački zastupnik.

 

On je dodao da su prepreke velike i da entiteti često blokiraju ono što je korisno za BiH u cjelini, a da struktura BiH nije u skladu sa potrebama 2016. godine.

 

“Reforme će stvoriti stabilna društva, a bez stabilnosti stvara se temelj za nove napetosti”, kaže ovaj zastupnik Bundestaga.

 

Vecernji.ba

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.