ALARMANTNO: Brzi, žestoki i pijani siju smrt preko pune linije

ALARMANTNO: Brzi, žestoki i pijani siju smrt preko pune linije

Za pet mjeseci čak 55 osoba poginulo je u saobraćajnim nesrećama na putevima u RS-u, a od početka godine čak njih sedmoro na putu između Banjaluke i Jajca.

Krajem aprila na ovoj dionici u jednom danu, u razmaku od nekoliko sati, život je izgubilo četvoro ljudi. Svi oni su autima sletjeli u Vrbas.

Zato se sa pravom može reći da je ovo jedan od “najsmrtonosnijih” puteva u RS-u.

Primjera radi, od ulaza u kanjon Tijesno do Krupe na Vrbasu ima oko 12 kilometara i na toj dionici čak 25-30 većih i opasnijih krivina. Vozi se u dvije trake, put je uzak, sa jedne strane su ogromne stijene, a na drugoj Vrbas.

Ograničenje brzine je 50 kilometra na sat, ali većina vozača to uopšte ne poštuje, pa čak pretiču vozila i kamione na ovom opasnom i nepreglednom putu.

– Neposredno prije ulaska u kanjon iz pravca Jajca nalazi se jedan duži pravac. Vozači obično tu ubrzaju, pa onda ulete u krivinu, teško vrate kontrolu nad vozilom i izlete, pojašnjava Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost sobraćaja RS.

Zbog čestih saobraćajnih tragedija MUP RS je na ovoj dionici pojačao kontrolu, postavljen je radar, ali i policijske patrole.

Po podacima “Puteva RS” putem Banjaluka-Jajce dnevno prođe oko 3.572 vozila. Nakon učestalih udesa stručnjaci ovog preduzeća su analizirali stanje na putu, uočili neke nedostatke i sada rade na izradi projekta za poboljšanje bezbjednosti.

Radović ističe da bi trebalo preispitati i da li su zaštitne ograde postavljene u skladu sa propisima, da li su dovoljne i da li na nekim mjestim treba veća zaštita.

– Od „Puteva RS“ ove godine očekujemo da krenu sa identifikacijom opasnih mjesta kako bismo imali bar obilježene najopasnije lokacije gdje se dešava najviše nesreća, ističe Radović.

Ipak, najvažnije od svega je kako natjerati vozače da poštuju brzinu. Stručnjci za saobraćaj upozoravaju da su kazne kod nas simbolične, minimalne i nemaju efekat.

– Kad još imamo odredbu da se kazna prepolovi ako se plati u roku od osam dana, onda je tu policija nemoćna. U zemljama regiona kazne su dva-tri puta veće nego kod nas. U Srbiji su uveli mjeru da ako pređete mimo pješačkog prelaza sa djetetom, onda je kazna duplo veća nego kad niste sa djetetom, jer između ostalog dajete loš primjer, ističe Radović.

Tako je, na primjer, na području CJB Istočno Sarajevo radar bilježio čak 100 prekršaja dnevno. Portparolka Danka Tešić kaže da je tokom 23 dana u aprilu zabilježeno 2.317 prekršaja, a u maju čak 3.367 prekršaja.

U RS je još nekoliko puteva posebno opasno, ozbirom na broj udesa i žrtava. Radi se o pravcima Banjaluka-Prijedor, Klašnice-Prnjavor, Ivanjska-Lamovita, Rudanka-Doboj, Laktaši-Gradiška, te put od Zvornika prema Šepku i Drinjači.

U Federaciji poginulo 40 osoba

U FBiH se od 1. januara do 30. aprila dogodilo 8.804 udesa, a poginulo 40 osoba, od koji su 21 bili vozači.

Evidentiran je i porast broja povrijeđenih i poginulih pješaka. Od početka godine nastradalo je 13 pješaka.

Blic

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.