Rekordan broj stranaka na Lokalnim izborima

Rekordan broj stranaka na Lokalnim izborima

Na Lokalnim izborima do sada je potvrđeno učešće čak 107 političkih stranaka, 309 nezavisnih kandidata/kinja i 58 kandidata/kinja predstavnika/ca nacionalnih manjina.

U moru stranaka koje će imati kandidate i kandidatkinje na Lokalnim izborima, pored dobro poznatih velikih stranaka, našli su se i Povratak otpisanih, Tvoja i moja stranka u BiH, Snaga centra, Nova partija, Prva bosanskohercegovačka stranka, Složna narodna stranka, Stranka pravde i povjerenja, Stranka spas i mnoštvo drugih.

Broj političkih subjekata koji će učestvovati na izborima nikada nije bio veći. U poređenju sa prethodnim izborima, broj stranaka je skočio sa 80-tak, koliko je u prosjeku bilo registrovano na Lokalnim izborima, na 107 na ovogodišnjim izborima. Broj nezavisnih kandidata/kinja porastao je čak i više – sa prosječnih 225 u prethodna tri izborna ciklusa, na čak 309, piše Istinomjer.ba.

Centralna izborna komisija BiH raspisala je Izbore 4. maja 2016. godine za sve općine i gradove, osim za grad Mostar. Još uvijek je upitno hoće li Mostar, koji od 2008. nije imao Lokalne izbore, ove godine konačno dobiti priliku da bira lokalnu vlast kao i ostatak države.

“Zanimljivo je pogledati i na kojim će se glasačkim listićima naći najviše imena. Općina sa najvećem brojem registrovanih političkih subjekata u BiH je Kalesija, sa čak 18 stranaka i 30 kandidata/kinja. S obzirom da u Kalesiji živi oko 35.990 ljudi, to znači da ova općina ima po jednog kandidata na 750 stanovnika/ca. Poređenja radi, u Banjoj Luci, koja ima oko 200.000 stanovnika/ca, registrovano je 28 stranaka i 19 kandidata i kandidatkinja, to jest jedan politički subjekt na 4.238 osobe”, navode iz Istinomjera.

Većina ovjerenih subjekata kandiduje se za općinska i gradska vijeća i skupštine, no mnoge partije su ponudile i veliki broj kandidata/kinja za načelničke i gradonačelničke pozicije. Savez za bolju budućnost BiH ima najviše načelničkih kandidata/kinje – 81 od ukupno 143 općine u BiH. Tik iza SBB-a nalaze se SNSD i SDA sa 78 i 73 kandidata/kinje.

Istinomjer će i ove godine pratiti koliko stranaka i kandidata/kinja će ponuditi programske platforme na Lokalnim izborima, kao i procenat ispunjenosti predizbornih obećanja načelnika/ca 12 najvećih općina iz cijele BiH za mandat koji je na izmaku, ističu aktivisti UG Zašto ne.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.