Zašto djeca u RS nemaju pravo na bosanski jezik?

Zašto djeca u RS nemaju pravo na bosanski jezik?

Predstavnici Bošnjaka smatraju da je upisivanje ‘jezika bošnjačkog naroda’ u đačke knjižice umjesto bosanskog jezika – diskriminacija.

{youtube}qrjQgqyvwow{/youtube}

Predstavnici Bošnjaka u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska razgovarali su o problemu naziva jezika.

Smatraju da je upisivanje “jezika bošnjačkog naroda” u đačke knjižice umjesto bosanskog jezika – diskriminacija. Imaju i informacije kako zbog toga pojedini roditelji planiraju da djecu ispisuju iz škola u tom entitetu i upisuju ih u škole na teritoriji Federacije BiH.

Odluka entitetskog ministarstva prosvjete o upisivanju naziva jezika u đačke knjižice primjena je dvostrukih aršina, poručuju predstavnici Bošnjaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Konkretno misle na članak Ustava koji propisuje kako zvati jezike konstitutivnih naroda u BiH – i upozoravaju da se taj dio Ustava selektivno primjenjuje.

“Ili će se primjenjivati ustavna odredba, korektno se prepisati, jezik jednog, drugog, trećeg naroda, ali međutim u praksi se već odstupilo. Znači, koristi se jednostavno naziv hrvatski i srpski. Mislim da ni jednog jedinog razloga nema uskraćivati bošnjačkoj djeci pravo da se njihov jezik zove bosanski”, kazao je Senad Bratić, potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

To pravo zahtijevaju i roditelji. Pojedini najavljuju i tužbe, kaže šef poslaničkog Kluba koalicije “Domovina” Mihnet Okić. Ne shvata zašto se prije 14 godina, kada je pitanje nacionalne grupe predmeta za cijelu BiH regulisano privremenim sporazumom, mogao učiti bosanski jezik u RS, a sada ne.

“Mislim da je ovo politizacija puka, da je ovo baš priprema za ove predizborne utakmice od strane vladajuće koalicije i mislim da to nije dobro”, rekao je Mihnet Okić, šef Kluba poslanika koalicije “Domovina”.

Odluke Ustavnog suda

U vladajućoj koaliciji mišljenja su različita. Predsjednik NSRS-a Nedeljko Čubrilović smatra da je odlukom Ministarstva ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH.

“Naše Ministarstvo primjenjuje odredbe iz Ustava RS, koji nije u koliziji sa Ustavnom BiH. To niko ne pretenduje da određuje kako će se čiji jezik zvati”, rekao je Nedeljko Čubrilović, predsjednik NSRS (DNS).

U SNSD-u Milorada Dodika smatraju da iz Odluke Ustavnog suda BiH nije jasno kako će se jezik zvati.

“Ustavni sud je donio, po meni, jednu konfuznu odluku, koja sad unosi još više konfuzije u čitavu tu priču. Onda bi trebalo sad u svim knjižicama piše, ne više ni srpski, hrvatski ni bošnjački, nego bukvalno da piše jezik naroda, pa da kaže jezik srpskog naroda, jezik hrvatskog naroda, jezik bošnjačkog naroda”, kazao je Radovan Višković, šef Kluba poslanika SNSD.

Iz koalicije “Domovina” pozivaju djecu da, kao ona prethodne godine, uzmu svoje knjižice i svjedočanstva bez obzira na to šta u njima piše.

“Mi mislimo da ta svjedočanstva djeca trebaju uzeti, makar bilo i to, a mi trebamo sada što se tiče odluke Ustavnog suda BiH tražiti da se ona ispoštuje”, rekao je Senad Bratić, potpredsjednik NS RS.

U koaliciji “Domovina”, koja je u Narednoj skupštini Republike Srpske računala na povratničke glasove nadaju se političkom rješenju. Ukoliko ga ne bude, najavljuju da će, uz roditelje, i oni tražiti krivičnu odgovornost nadležnih u institucijama.

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.