Obilježena 73. godišnjica Bitke na Sutjesci

Obilježena 73. godišnjica Bitke na Sutjesci

Bitka na Sutjesci predstavlja najslavniju bitku u Drugom svjetskom ratu kada je u Dolini heroja na hiljade boraca izgubilo svoje živote – kazao je Feni predsjednik Saveza antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR) Bakir Nakaš povodom obilježavanja 73. godišnjice ove legendarne bitke.

Na platou ispred Spomen-kosturnice na Tjentištu danas su brojni antifašisti iz BiH i regiona položili cvijeće i vijence i odali počast učesnicima ove najpresudnije bitke antifašističke narodnooslobodilačke borbe koji su dali svoje živote.

– Tradiciju obilježavanja nikada nećemo zaboraviti i danas su svi antifašisti i članovi boračkih organizacija koje baštine tradiciju NOR-a iz BiH, Hrvatske, Slovenije, Crne Gore, Makedonije i Srbije na prigodan način obilježili i ovu godišnjicu – ističe Nakaš.

Oni koji su bili tamo, dodao je, uvjerili su se da “na neki način Jugoslavija te bratstvo i jedinstvo još žive, bez obzira na posljednja ratna dešavanja”.

Bitka na Sutjesci vođena je od 15. maja do 15. juna 1943. i bila je odlučujuća bitka pete neprijateljske ofanzive.

Gotovo 127.000 njemačkih, italijanskih, bugarskih vojnika i ustaša, uz podršku 300 aviona, u obruču je držalo 22.000 partizana radi potpunog uništenja. Prva proleterska divizija 10. juna 1943. probila je neprijateljski obruč na Sutjesci, a bitka je završena 15. juna 1943. probojem glavnine snaga NOVJ u Bosnu.

Ukupno je stradalo oko 7.500 partizana, više od trećine snaga koje su ušle u borbe.

FENA

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.