SAD pokreću borbu protiv korupcije u BiH

SAD pokreću borbu protiv korupcije u BiH

Ugledni američki Centar za transatlantske odnose SAIS na Univerzitetu “Johns Hopkins” u Vašingtonu, u saradnji s američkom vladom, pokreće projekt podrške Bosni i Hercegovini u borbi protiv korupcije.

Ova inicijativa dolazi nakon niza intervencija, skupova i poruka visokih američkih dužnosnika, s potpredsjednikom Džozefom Bajdenom (Joseph Biden) na čelu, koji su u posljednje vrijeme ukazali na potrebu odlučnog suprotstavljanja ovom društvenom zlu.

Ojačati snage

U Vašingtonu je, kako nam je preneseno, sazrelo saznanje da korupcija već odavno narušava razvoj države i njen euroatlantski put te da se moraju podržati reforme koje će ojačati borbu protiv nje.

Kako nam je potvrđeno, inicijativa će biti realizirana u okviru šire podrške reformskim procesima u BiH kroz aktivan projekt “Vizija 2020”, zvanično podržan od američke administracije.

Saša Toperić, direktor pri SAIS centru, potvrdio je ove informacije za “Dnevni avaz”, navodeći da će projekt obuhvatiti, između ostalog, i tehničku pomoć i podršku radu pravosuđa.

 

Toperić predsjedavao nedavnom konferencijom u Sarajevu: Spriječiti opstrukcije reformi

– Projekt će se baviti podrškom radu tužilaca i sudija koji se bave korupcijom prisutnom na visokim političkim nivoima, zatim nepotizmom i njegovim utjecajem u radu pravosuđa te političkim gonjenjem zbog opstruiranja reformskih procesa ili eliminiranja političkih oponenata – navodi Toperić.

Kako nezvanično saznajemo, operativne aktivnosti projekta već su u toku, iako detalji nisu poznati, a u koordinaciju su uključena ministarstva i agencije SAD. Dio aktivnosti bit će javnog karaktera, dok će se dio voditi iza zatvorenih vrata.

 

Jasne poruke

Da su Amerikanci odlučni učiniti nešto u pogledu borbe protiv korupcije u našoj zemlji, govori i nedavno saslušanje u Kongresu SAD, ali i prethodno pismo koje je državnom sekretaru Džonu Keriju (John Kerry) uputio senator Rodžer Viker (Roger Wicker), koji je na čelu Helsinškog odbora SAD.

– Najavu ovog projekta mogli smo naslutiti kroz dopis koji je senator Viker uputio učesnicima nedavno završene konferencije “Izgledi za progres” održane u Sarajevu. I pomoćnica državnog sekretara SAD Viktorija Nuland (Victoria Nuland) u svojoj videoporuci na toj konferenciji nije samo dala podršku reformskim procesima koje vode Centar za transatlantske odnose SAIS i Američko-bosanska fondacija nego je stavila i vladu SAD kao jednog od osnivača projekta – navodi Toperić.
Građani traže reforme

Toperić podsjeća da je baš Nuland u svom obraćanju tokom konferencije u Sarajevu navela da je jasno da građani traže da se stane ukraj korupciji.

– Svi građani BiH žele da ove reforme stanu ukraj sistematskoj korupciji koja omogućava nepoštenim političarima da ostanu na vlasti. Vrijeme je za ovo sada – zaključila je Nuland u svojoj poruci BiH.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.