Prijedorčanka Indira Jakupović-Kastratović, rukometna legenda: Bila najbolja, gdje god je igrala

Prijedorčanka Indira Jakupović-Kastratović, rukometna legenda: Bila najbolja, gdje god je igrala

Prijedorčanka Indira Jakupović-Kastratović dobro je poznato žensko rukometno ime u ex državi, regionu, Evropi pa i svijetu.

Plavokosa Prijedorčanka rukometnu karijeru počela je sa šesnaest godina u RK “Mira Cikota” iz Prijedora 1986. godine u generaciji koju je uspješno vodio trener Popović.

Iz Vojvodine u Voždovac

Generacija Nataše Baškot, Emine Cerić, sestre Dubičanke Dubravka i Dragica Pekić, te starije i iskusnije igračice Milena Tomašević, Šahurić i druge bile su najbolji ženski rukometni tim u Bosanskoj Krajini, pa i BiH, zajedno sa ekipama Knežpoljka iz Bosanske Dubice, Mladost iz Banja Luke, Jedinstvo iz Tuzle, Igman sa Ilidže, Ingrap iz Hadžića i Lokomotiva iz Mostara.

Raskošni talenat Prijedorčanku, nakon dvije sezone igranja u RK Mira Cikota, vodi u prvoligaški Halas Josef u Adu (Vojvodina).

Prvoligaš Jugoinspekt iz Novog Sada privolio je plavokosu rukometašicu da dvije sezone vrlo uspješno brani boje najbolje vojvođanske ženske ekipe u rukometu.

Poslije Novog Sada, najbolja bh. rukometašica zajedno sa Svjetlanom Cecom Kitić i Mostarkom Jasnom Medar, pristupa beogradskom prvoligašu Voždovcu.

Zaredale su ponude, a najbolja stigla je iz Makedonije.

Jednu sezonu Jakupovićka je odlično odigrala u HC Remudas BM iz Španije. Reprezentativni uspjesi u dresu makedonske reprezentacije su 7. mjesto na SP u Njemačkoj 1997. godine, 8. mjesto na EP u Holandiji 1998. godine, te 8. mjesto na SP u Danskoj 1999. godine.

Kada su u pitanju individualni uspjesi i priznanja, dovoljno je kazati da je kršna prijedorska plavuša bila najbolji strijelac na SP u Njemačkoj 1997. godine, najbolji desni bek na SP u Danskoj i Norveškoj 1999. godine, sportista Makedonije 1997. 1999. 2002. godine, te je upisala tri nastupa za selekciju Evrope.

Dobitnik je Plakete Međunarodnog Olimpijskog komiteta za unapređenje sporta u Makedoniji, te nosilac Nacionalnog sportskog priznanja Republike Makedonije.

Veličanstveni oproštaj

Igrala je u dresu ženske rukometne Jugoslavije preko 100 zvaničnih utakmica.

Generacija Svjetlana Kitić, Dragana Pešić, Maja Bulatović, Olga Sekulić, Svjetlana Antić i Dragana Nišević je “zlatnim” slovnima upisana u ženski rukomet bivše države.

Oproštajnu utakmicu Indira Jakupović odigrala je u Skoplju.

Životni saputnik Indire Jakupović je Zoran Kastratović iz Berana koji je bio i trener Indiri Jakupović, poznati crnogorski rukometaš i uspješan trener mnogih klubova.

Od aktivnog igranja rukometa Indira Jakupović se oprostila 2006. godine u Skoplju na utakmici RK Kometal – Rukometne Zvijezde koju je predvodila Svjetlana Ceca Kitić, idol i rukometni uzor Indire Jakupović.

Rukometu sam dala najbolje godine života, obišla sam cijeli svijet, upoznala brojne prijatelje, obezbjedila egzistenciju i kada bi se ponovo rodila posvetila bi se svojoj najvećoj ljubavi – rukometu, izjavila je Indira Jakupović Kastratović, koja je ovih dana posjetila familiju i rodbinu u Prijedoru i Sanskom Mostu.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.