Opozicija u RS poziva na proteste u Prijedoru protiv prodaje Ljubije, vlast protiv okupljanja!

Opozicija u RS poziva na proteste u Prijedoru protiv prodaje Ljubije, vlast protiv okupljanja!

Nakon što je Savez za promjene za sutra najavio proteste zbog odluke Vlade RS-a o, kako smatraju, sumnjive prodaje državnog kapitala u Rudniku željezne rude “Ljubija” u Prijedoru, stranke vladajuće većine pozivaju građane da ne izlaze na ulice.

Opozicija, međutim, smatra da postoje razlozi za protestnu šetnju u Prijedoru sutra u 19.00 sati, jer je Vlada RS prihvatila ponudu firme koja je registrovana u Dominikanskoj Republici i koja se nikada nije bavila rudarskim poslovima, niti je imala druge poslovne aktivnosti.

Poslanik Srpske demokratske stranke u Narodnoj skupštini RS i predsjednik Gradskog odbora SDS-a u Prijedoru Dušan Berić je upozorio da bi ovakav potez Vlade RS mogao dovesti do toga da nakon 100 godina prestane postojati rudarska proizvodnja u Prijedoru.

Osim što je odlukom o ovakvoj prodaji dovedena u pitanje egzistencija 850 radnika “ArcelorMittala”, Berić kaže da postoji opasnost da RS izgubi 49 posto vlasništva koje sada ima u tom rudniku.

U Gradskom odboru SNSD-a tvrde da je poziv na proteste zloupotreba građana i nastavak političke borbe da se opozicionari domognu vlasti, kako u Republici Srpskoj, tako i u Prijedoru.

Predsjednik Gradskog odbora SNSD-a Prijedor Drago Tadić pozvao je članice Saveza za promjene da proteste protiv privatizacije tog rudnika, umjesto u Prijedoru, organizuju u Ljubiji, ali i da ponesu i ugovor iz 2004. godine koji su,kako kaže, oni osmislili te objasne zašto su sva eksploataciona prava za prirodne resurse dali neograničeno u vlasništvo `Mittala`, i to za ‘džabe”.

Kaže da protesti donose “uznemirenost, nesigurnost i podjelu građana Prijedora”, a da odluka Vlade RS-a o prodaji državnog kapitala u RŽR “Ljubija” ne ugrožava poslovanje “ArcelorMittala” Prijedor.

I socijalisti su protiv protesta opozicije sutra u Prijedoru, ali navode da neće organizovati kontraproteste, “jer bi to dovelo do narušavanja mirnog života u Prijedoru”.

Opozicione stranke tvrde da će sutrašnji protesti biti mirni i dostojanstveni. Od DNS-a traže da stopiraju odluku Vlade RS-a o prodaji državnog kapitala u “Ljubiji”. Na tvrdnje iz DNS-a da opozicija može protestvovati samo na trgovima i ulicama “koje su oni napravili”, Dušan Berić, predsjednik Gradskog odbora SDS-a, kaže da građani i opozicija mogu izraziti svoje nezadovoljstvo i da je svakome jasno da su i ulice i trgovi napravljeni iz sredstava budžeta grada, novcem poreznih obveznika,  “a ne ličnim novcem gradonačelnika Marka Pavića”.

 – Takve izjave dijele građane Prijedora i podsjećaju na vrijeme jednoumlja iz prošlog vijeka, a ne na 21. vijek, rekao je Berić danas na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.