HAYAT TV SAZNAJE: PUT PREMA TOMAŠICI BLOKIRAN

HAYAT TV SAZNAJE: PUT PREMA TOMAŠICI BLOKIRAN

Put koji vodi do rudnika Tomašica pored Prijedora gdje je prije tri godine otkrivena masovna grobnica, zatvoren je dan uoči obilježavanja Bijelih traka. Ovo je za Hayat TV potvrdio Mirsad Duratović, predsjednik Udruženja logoraša „Prijedor 92“.

-Mašine rudnika Tomašica su ponovo bile u službi prekrivanja istine o Prijedorskom genocidu, kao i 1992. kada su zatrpavale tijela ubijenih  Bošnjaka i Hrvata u grobnicu Tomašica. Na samom  prilazu masovnoj grobnici izvršen je prekop dubine dva metra s ciljem da se onemogući prilaz grobnici, rekao je Duratović.

Ovih dana u Prijedoru je mnogo televizijskih ekipa, kako domaćih tako i stranih da zabilježe obilježavanje Dana bijelih traka. Prijedorčanima, koji nisu bili srpske nacionalnosti, 31 maja 1992. naređeno je da stave bijele trake oko lijeve ruke ili veće komade bjelog platna na svoje domove s ciljem prepoznavanja.

-Danas sam pokušao s dvije filmske ekipe iz Njemačke i Francuske doći do grobnice, međutim nismo mogli proći. Ujedno su i oni imali priliku da se uvjere kako se ovdje u Prijedoru nakon 24 godine pokušava prikriti istina o masovnom zločinu, grobnici Tomašica i prijedorskom genocidu – rekao je Duratović, koji je u Tomašici pronašao posmrtne ostatke 10 članova uže porodice, među njima i maloljetnog brata.

Masovna grobnica Tomašica po treći put je otkopana početkom septembra 2013 godine.  Tom prilikom pronađeno je 435  posmrtnih ostataka, 285 kompletnih tijela.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.