Pozivi za inostranstvo jeftiniji i do 70 posto

Pozivi za inostranstvo jeftiniji i do 70 posto

Cijene usluga mobilne telefonije od danad su niže, a pozive prema inostranstvu plaćamo i do 70 posto manje!

Srezane su cijene poziva iz mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama, pojeftinilo je telefoniranje s inostranstvom, a produžen je i rok važenja dopune od 10 maraka na 90 dana.

Time su telekom operateri ispoštovali raniju odluku Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), koja sadrži set od pet mjera, s tim što su tri stupile na snagu juče, a preostale dvije na red dolaze 1. jula.

U “M:telu” uvjeravaju da od danas primjenjuju nove cijene koje su u skladu s Odlukom o usklađivanju cijena usluga mobilne telefonije i uslova za pružanje telekomunikacijskih usluga RAK-a. To, kako napominju, znači da “M:tel” korisnici od juče komuniciraju po još povoljnijim cijenama.

“Izmjene se odnose prvenstveno na smanjenje cijena ka drugim fiksnim mrežama u BiH i izjednačavanje sa cijenama u vlastitoj mreži, na smanjenje cijena poziva ka inostranstvu, u zavisnosti od zone, i do 70 posto, te na validnost prepaid dopune od 10 KM i više, koja će vrijediti 90 i više dana”, kaže Milica Stojaković, portparol “M:tela”.

I “BH Telecom” je od danas korisnicima mobilne mreže omogućio značajna sniženja i pogodnosti. Snizili su cijene poziva iz vlastite mobilne mreže prema drugim fiksnim mrežama za sve postpaid i prepaid pakete.

“Cijena ovih poziva sada iznosi 0,20 KM po minutu i ona je izjednačena sa cijenom poziva iz mobilne mreže u fiksnu mrežu ‘BH Telecoma’. Izvršili smo i snižavanje cijena poziva iz mobilne mreže prema fiksnim i mobilnim mrežama u inostranstvu i, zavisno od paketa usluge, mreže i zone zemlje koja se poziva, cijene su sada snižene i do 47 posto”, kažu iz “BH Telecoma”.

I “BH Telecom” je produžio rok važenja prepaid kredita od 10 KM i više.

“Rok važenja dopune od 10 KM je iznosio 50 dana, a sada je ovaj rok produžen na 90 dana. ‘BH Telecom’ je dodatno izvršio i produženje roka važnosti dopune od 20 KM i više na 180 dana”, navode iz te kompanije.

I iz “HT Eroneta” poručuju da svi njihovi mobilni korisnici od danas povoljnije razgovaraju s međunarodnim destinacijama (mobilnim i fiksnim mrežama). Isto tako, “HT Eronet” primjenjuje i novi rok trajanja svih bonova za !hej korisnike, pa svi bonovi s apoenima od 10 KM, ili većim, vrijede najmanje 90 dana. Inače, mjera koje će na snagu stupiti prvog dana idućeg mjeseca podrazumijeva da se u sklopu tarifnih modela, u kojima postoji naplata uspostave poziva, ona ukine, ili se primjenjuje obračunska jedinica od jedan sekund. Ipak, u nekim slučajevima uspostava poziva može se naplaćivati za bonus minute koje korisnik dobija u okviru paketa sa neograničenim saobraćajem. Zadnja mjera se odnosi na obavezu operatora da se cijene iskazuju s uključenim PDV-om.

Svi telekom operateri dužni su da izvještavaju RAK o onome što su preduzeli u vezi sa donesenim setom mjera, a RAK će posebno obratiti pažnju na to da li je odluka ispoštovana, s tim što postoje i kaznene mjere za one koji krše uslove poslovanja, a koje uključuju i visoke novčane kazne.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.