Jakupović: Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora na narednoj sjednici Skupštine grada

Jakupović: Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora na narednoj sjednici Skupštine grada

Predsjednik Skupštine grada Prijedora Sead Jakupović najavio je da će gradski parlamet na narednoj sjednici uvrstiti u dnevni red inicijativu za izgradnju spomen-obilježja djeci ubijenoj tokom ratnog perioda na području Prijedora.

Jakupović je Feni kazao da se već duže vrijeme vode aktivnosti o postizanju konsenzusa o ovom pitanju i uvjeren je da će spomenik za 102-oje ubijene prijedorske djece u periodu 1992.-1995.godine biti izgrađen.

-Radimo koliko možemo da se u Prijedoru zadrži stabilna situacija i da se nastavi izgradnja suživota, rekao je Jakupović ističući da suosjeća sa žrtvama i da niko ne može da opravda ono što se desilo 1992.i 1993. u tom gradu.

-Moramo da se poklonimo svim žrtvama, zaključio je Jakupović.

Inicijativa za izgradnju spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora zvanično je dostavljena prijedorskom parlamentu 25.novembra 2014.godine.

Predstavnik roditelja ubijene djece Prijedora Fikret Bačić kazao je tada da su djeca ubijena tokom tzv.akcije „čišćenja“.

-Nijedno dijete nije ubijeno u logoru, već ispred kuća i naselja gdje su vojnici vršili “čišćenje” i protjerivanje građana bošnjačke nacionalnosti – rekao je Bačić.

Na spomeniku, koji bi bio podignut u užem gradskom jezgru, pojasnio je tada, treba da stoje imena i godišta 102-oje ubijene djece, među kojima ima i beba.

U Prijedoru, ali  drugim gradovima BiH i van te zemlje danas se obilježava “Dan bijelih traka” na sjećanje na 31. maj 1992. godine i narednu koju se izdale ratne vlasti Prijedora, da svi nesrbi u tom gradu označe kuće bijelim plahtama, a po izlasku iz kuće bijelu traku stave oko ruke.

Jedan od zahtjeva koji iznose udruženja jeste i podizanje spomen-obilježja ubijenoj djeci Prijedora.

 

Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.