Elmina Kulašić o Danu bijelih traka: Kao dijete Kozarca ostala sam da svjedočim, oni to zaslužuju

Elmina Kulašić o Danu bijelih traka: Kao dijete Kozarca ostala sam da svjedočim, oni to zaslužuju

Elmina Kulašić je imala samo sedam godina kada je njeno rodno mjesto Kozarac postalo mjesto boli, stradanja i ratnih užasa. Proslavila je rođendan s prijateljima, a sutradan je odvedena u logor s porodicom.

Elmina je danas odrasla i zrela žena koja se prije tri godine vratila iz Chicaga u Bosnu i Hercegovinu kako bi mladima prenijela svoje znanje i borila se za prijedorsku istinu. Na Trgu Djece Sarajeva građanima je dijelila bijele trake koje simboliziraju svu bol koju su ona, njena porodica i sugrađani doživjeli.

“Povratnici se od 1997. godine, kada je cijeli svijet mislio da je rat završen, bori za istinu. Povratnici su otvorili svoja vrata drugima i savladali strah da se vrate u mjesta odakle su protjerani. Bijela traka je za sve one koji su je nosili i za one koji nisu jer su već bili u logoru ili su ubijeni. Borba za sjećanje postala je borba za istinu”, rekla je Kulašić za Klix.ba.

Istaknula je kako djeca nisu samo izgubila djetinjstvo već i pogled na normalan život, ali kako očekuje da će sadašnja djeca napraviti bolju budućnost i demokratsku BiH u kojoj će se otvoreno govoriti o svemu.

Ispred BBI centra postavljen je bijeli pano na kojem su Abdulah Sidran, Munira Subašić, Fikret Grabovica, Gradimir Gojer i svi koji su željeli ostavili poruke.

“Znamo da je bijela traka bila fašistička metoda označavanja nepoželjnih tokom Drugog svjetskog rata. Tokom agresije u BiH u Prijedoru su bijelim trakama označavani Bošnjaci i nesrbi i ubijeno je 102 djece. Vlasti Prijedora ne dozvoljavaju da se digne spomen-obilježje nevinoj djeci koja su ubijena ciljano i planski. To je čuvanje nečega što nije nastalo prirodno već vjestački i tako žele sačuvati Republiku Srpsku. Ali to nije trajno i imat ćemo spomen-obilježje za sve stradale”, kazao je Grabovica.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.