JOVANOVIĆ OTVORENO: Između opozicije i vlasti u RS nema velikih razlika

JOVANOVIĆ OTVORENO: Između opozicije i vlasti u RS nema velikih razlika

Milorad Dodik na pogrešnom je putu i, kao u pilotiranju, kada idete po pisti, imate tačku nakon koje nema povratka, ja mislim da je Dodik blizu te tačke poslije koje više neće moći nazad.

 

Ne mislim da griješim kad kažem da će on jednog dana završiti sam sa sobom i da će Mile organizovati miting, a Dodik kontramiting, kazao je jučer lider Liberalno-demokratske partije (LDP) Srbije Čedomir Jovanović, koji je boravio u Sarajevu.

Talac neiskrenosti

Dodao je da nema velikih koncepcijskih razlika između opozicije i vlasti u RS te da je i jednima i drugima isključivi orijentir Beograd i Srbija, jer je to način na koji se, zapravo, opstaje na vlasti u RS.

Na pitanje kako vidi trenutne odnose između BiH i Srbije, Jovanović je kazao da su oni  zapali u stereotipe te da u njima ima previše fraza, a da su, globalno, odnosi talac neiskrenosti i nemoćnosti da se vodi konkretna politika koja bi bila sposobna da rješava sve probleme koje su proizvele te generacije političara u posljednjih skoro 30 godina.

 – Kada kažem neiskreni, mislim na onaj manir ponašanja koji najbolje opisuje rečenica: “Dobro jutro, čaršijo, na sve četiri strane.“ Mislim na ideju da možete jedno govoriti u Banjoj Luci, drugo u Sarajevu. Mislim da je neiskrenost i u političarima koji, nemoćni da rješavaju probleme, alibi traže u neriješenim međunacionalnim odnosima, a oni često nisu jedini uzrok stagniranja BiH, nepotrebnog trošenja resursa, potencijala i patnje ljudi – naglasio je Jovanović.

Komentirajući budućnost Bosne i Hercegovine, Jovanović je pojasnio da se ne može govoriti o budućnosti BiH izolirano te da budućnost regiona leži u dodatnom integriranju, jačanju ekonomskih odnosa, kulturnih i sportskih veza.

Živjeti u miru

 – Moramo osigurati mir, naša djeca moraju biti generacija koja je rođena u miru i koja će živjeti u miru, a takvo nešto nemoguće je bez konkretne i jake veze s Evropom. Članstvo u EU nema alternativu, pitanje sigurnosti također je veoma bitno i ja želim da ga rješavamo kroz integracije koje su paralelne s procesom evropskih integracija, a to su integracije u NATO – smatra Jovanović.

No, mišljenja je da sve to zajedno ne može uraditi trenutna generacija političara u Srbiji ili BiH.

Upitan da pošalje poruku svim građanima BiH i cijelog regiona, Jovanović je rekao da svi prije svega trebaju “biti ljudi, a mjera njihove ljudskosti treba biti sreća njihove djece, porodica i prijatelja, koja je ostvarena tako da nikom drugom nije napravila problem”.
Novi nacionalizam u Srbiji

Komentirajući rezultate izbora održanih nedavno u Srbiji, Jovanović je rekao da je za njega ključni problem činjenica da narod nije uspio definirati cilj koji bi budućnost te države učinio boljom.

 – Nismo se dogovorili ni o načinu na koji bismo to pokušali uraditi. Iznutra smo veoma podijeljeno društvo, a u jednoj takvoj atmosferi pojavljuju se mutirane prepreke na putu cijele zemlje, a to je nacionalizam čija je klovn varijanta Vojislav Šešelj. Mnogo je ozbiljniji onaj koji sazrijeva u mlađim generacijama koje su odrasle poslije svih ratova. Odrasli su u porodicama na margini društva, bez posla i šanse da nešto učine za sebe. Oni su do te mjere isfrustrirani, da pronalaze rješenje i spas u jednoj verziji nacionalizma koja je gora od one iz devedesetih godina – zaključio je Jovanović.     

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.