Odluka o popisu podigla na noge BiH: Oštri sukobi na relaciji Banjaluka – Sarajevo

Odluka o popisu podigla na noge BiH: Oštri sukobi na relaciji Banjaluka – Sarajevo

Tek što je donijeta odluka o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH počeli su politički sukobi na relaciji Banjaluka – Sarajevo, a ako se ovako nastavi oni bi tek mogli da postanu zabrinjavajući nakon objavljivanja konačnih rezultata.

 Juče je ogromnu prašinu podigao direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić, koji je neočekivano i samostalno donio  odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez saglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Jukić je na konferenciji za novinare u Sarajevu saopštio da će prema ovoj odluci 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici. Prema njegovim riječima, prilikom obrade spornih popisnica biće tretirana sva pitanja iz popisnice, pa i nacionalna struktura.

“Donošenju odluke je prethodio niz sastanaka sa predstavnicima entitetskih zavoda za statistiku na kojima je bez uspjeha pokušavano postizanje konsenzusa o metodologiji za obradu popisnih podataka nerezidentnog stanovništva. Odluka o jedinstvenom programu obrade podataka, koju sam donio na osnovu zakonskih ovlaštenja, slijedi preporuke Međunarodne monitoring misije za popis. Stoga, o ovoj odluci ćemo upoznati Evropsku komisiju, Savjet ministara, Evrostat”, naveo je Jukić i dodao da će biti ispoštovan 1. jul kao rok za objavljivanje rezultata popisa stanovništva, stanova i domaćinstava u BiH, koji je sproveden 2013. godine.

Jukić je objasnio da su Agencija za statistiku BiH i entitetski statistički zavodi dužni da objave rezultate popisa stanovništva u skladu sa ovim pravilima.

Ipak, odmah u Kolegijumu Agencije, koji čine Jukić i dvojica njegovih zamjenika, nije postignut konsenzus o ovoj odluci. Zamjenik direktora Agencije za statistiku Miljan Popić izrazio je neslaganje sa odlukom o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva, te je istakao da nisu usvojeni i da prilikom obrade podataka neće biti primijenjen nijedan od zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske.

“Na ovaj način dobićemo netačne podatke i neće biti ispoštovan Zakon o popisu iz 2013. godine. Partnerima iz EU neće biti dati tačni podaci. Na ovaj način mi kršimo Član 7 Zakona o popisu stanovništa u BiH koji definiše ko su stalni, rezidentni stanovnici, te član koji je Agenciji za statistiku BiH i entitetima dao mogućnost da pri obradi popisnih podataka koriste sve raspoložive baze podataka”, rekao je Popić I dodao da se ovakvim načinom obrade podataka mijenja sadržaj popisa.

Prema njegovim riječima, kontrolni popis će pokazati da postoje odstupanja viša od 10 odsto, što je mnogo više od međunarodnog standarda.

Direktorka Republičkog zavoda za statistiku RS Radmila Čičković bila je zatečena odlukom koja je donesena i naglasila da jedinstveni program obrade podataka popisa stanovništva u BiH nije u skladu sa Zakonom o popisu stanovništva i ne može biti prihvatljiv za Republiku Srpsku.

“Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić donio je danas odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici bez saglasnosti članova Centralnog popisnog biroa”, rekla je Čičkovićeva i napomenula da ni u Agenciji za statistiku BiH nije bilo saglasnosti o navedenoj odluci.

Ona je istakla da je pitanje, nakon donošenja navedene odluke, koliko će rezultati popisa stanovništva u BiH biti validni.

“Iznenađena sam ovakvim načinom rada, jer sam posredstvom medija saznala da je Jukić donio odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH, što je nedopustivo”, dodala je Čičkovićeva.

Emir Kremić, direktor Federalnog zavoda za statistiku, čestitao je direktoru Agencije za statistiku Velimiru Jukiću na, kako kaže, zakonito donesenoj odluci po međunarodnim preporukama.

“Želim da čestitam direktoru Jukiću na utvrđenoj metodologiji. Situacija koju je Jukić naslijedio bila jako složena i samom finišu smo došli na ova mjesta. Nas dvojica nismo kreirali situaciju koja je nastala, kao ni ovo Vijeće ministra, nego su te posljedice od ranije. Drago mi je da smo se izdigli od te situacije i da je gospodin Jukić postpupio po zakonima. Dokazali smo da se uz mnogo truda mogu ispoštovati sve preporuke, i da će rezultati biti u skladu sa standardima koje EU očekuje od nas”, kazao je Kremić.

Da ovakva odluka neće naići na odobravanje kod političara iz RS koji sjede u Savjetu ministara BiH poručio je zamjenik predsjedavajućeg ove institucije Mirko Šarović. On je rekao da prema Savjetu ministara nije dospio nikakav zahtjev za razmatranje pitanja popisa stanovništva, te da pretpostavlja da će to biti aktuelno narednih dana, s obzirom da je danas donesena jednostrana odluka direktora Agencije za statistiku BiH Velimira Jukića.

“Reagovao je zamjenik direktora Agencije iz reda srpskog naroda Miljan Popić koji je stavio pod upitnik ovu odluku direktora, s obzirom da je ukazano da odluka nije u skladu sa važećim zakonom. Bez obzira na ovu jednostranu odluku, ništa se u BiH ne može učiniti bez saglasnosti entitetskih zavoda za statistiku. Važno je da je zamjenik direktora iz reda srpskog naroda pravovremeno je iznio svoj stav i sada je na čekanju reakcija Zavoda za statistiku Republike Srpske. Ukoliko zahtjev budu upućen Savjetu ministara i bude stavljen na dnevni red, u tom smislu ćemo zauzeti svoj stav i konsultovati se sa nadležnim institucijama Republike Srpske”, dodao je Šarović.

Sa druge strane, predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić smatra da je ovo dobra vijest, te kako će rezultati popisa biti nezaobilazno štivo u definisanju i kreiranju brojnih cijelodržavnih strategija iz različitih oblasti bitnih za ekonomski i društveni razvoj BiH.

“Radi se o pobjedi logike, razuma i odgovornosti prema evropskim integracijama, a svakako i odgovornosti prema uloženom novcu i potrebama koje u ovom trenutku imaju bh. institucije, brojne druge institucije i agencije na svim nivoima vlasti koji će koristiti dragocjene podatke koji će se nalaziti u publiciranom popisu”, rekao je Zvizdić.

Odmah po objavljivanju odluke reagovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik koji je izjavio  da ovakvi potezi zadiru u samu suštinu RS i predstavlja pokušaj da se netačnim podacima manipuliše u budućnosti.

“Republika Srpska takvo ponašanje neće prihvatiti i neće učestvovati u tome. Jasno je da se na ovaj način rješavaju stvari u BiH. Za dvije godine rada na tome da se uspostavi jedinstvena metodologija oko toga i da se uspostavi tačna definicija koju je zakon predvidio ko je rezident, a ko nerezident sada je `bačena u vodu` jednim voluntarističkim i neodgovornim postupkom direktora te agencije. Ovo je udarac Bosni i Hercegovini. Mi u tome nećemo učestvovati, niti ćemo bilo šta objavljivati”, zaključio je Dodik.

Ovakvom stavu su se priključili i ostali političari iz RS pa tako predsjednik  Partije demokratskog  progresa (PDP) Branislav Borenović smatra da nije dobro objaviti rezultate popisa, ukoliko odluka o tome nije usaglašena na svim nivoima u BiH.

Ukazao je da je odluka o uspostavi jedinstvenog programa obrade podataka popisa stanovništva iz 2013. godine donesena bez saglasnosti Agenicije za statistiku RS-a.

“Očekujemo da predsjednik RS-a, onako kako je i najavljivao, objavi rezultate popisa za RS, po metologiji koja je jedina ispravna i koja obuhvata samo građane koji žive u RS”, dodao je Borenović .

Ukoliko to ne bude urađeno, to će, kazao je, pokazati da je “postojala neka vrsta prećutne saglasnosti između aktuelne vlasti u RS, SNSD-a i HDZ-a, političke stranke koja rukovodi Agencijom za statistiku BiH”.

Iako se trenutno čini da je stavljena tačka na priču o popisu, sudeći prema prvim izjavama u narednom periodu ćemo gledati još veće sukobe između državnih i entitetskih statističara, a da zlo bude veće i  političara. 

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.