MEKTIĆ: Van svake logike je da MUP RS daje odobrenje za oba skupa u isto vrijeme u Banjoj Luci

MEKTIĆ: Van svake logike je da MUP RS daje odobrenje za oba skupa u isto vrijeme u Banjoj Luci

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić pozvao je na konferenciji za novinare sve gađane da sutra slobodno dođu u Banju Luku i izraze svoje stavove.

Podsjetio je da je opozicija izašla sa zahtjevom da sutra organizuje proteste, ali da je pozicija naknadno izabrala isti datum.

“Skup je demokratski i tu ne bi bilo ništa čudno da u isto vrijeme pozicija nije donijela odluku da na istom mjestu i u isto vrijeme organizuje miting, što u značajnoj mjeri usložnjava tenzije. Postoji opasnost da ti skupovi dobiju sasvim druge konotacije, jer se radi o političkim protivnicima koji će iznosti konstatacije jedni protiv drugih. Obzirom na stepen kako se to sve spinuje i priprema, postoji vjerovatnoća da bude ugrožena imovinska i lična sigurnost građana”, rekao je ministar Mektić.

Kazao je da nema logike da se dopuste dva potpuno suprotna skupa na istom mjestu.

“Bilo bi logično sa bjezbjednosnog aspekta da se ne dozvoli održavanje ta dva skupa. Imate mogućnost verbalne komunikacije, a imate mogućnost i fizičkog kontakta. Van svake logike je da se dadne odobrenje za takva dva skupa. O tome nisu odlučivali ljudi iz MUP-a RS, veće je to politička odluka koju je Dodik objavio kada je saznao za skup. Niko nije mislio o interesima imovine i sigurnosti građana, već su to bili politički motivi. Da bi stvar bila gora, počelo je sa paranoičnim i izmišljenim informacijama o dolasku određenih pojedinaca, grupa i organizacija, koji će izazvati nerede na skupu, koji mogu dobiti povod nemira sa nesagledivim posljedicama. Onda se govori da dolaze određene radikalne skupine iz Srbije, Sarajeva, Bihaća, pa neki Ukrajinici koji će sa snajperskim puškama pucati po narodu. To su neviđene gluposti i sve to dolazi iz političkih krugova koji učestvuju u organizaciji ovih skupova, sa ciljem da što više zagorčaju situaciju i da stvore nezdravu atmosferu u kojoj može doći do teških incidenata. MUP RS je tako odlučio i preuzeo tu odgovornost na sebe. Izvan svake bezbjednosne logike”, rekao je Mektić.

Dodao je da su angažovane sve bezbjednosne agencije da rade na prikupljanju informacija koje se na neki način mogu dovesti sa remećenjem reda i mira na tom skupu, te da se u međusobnoj komunikaciji razmjenjuju informacije.

“Pojavljivali su se podaci da će neke radikalne grupe iz Srbije doći da prave nerede. Ja sam jučer imao komunikaciju sa ministrom u MUP-u Srbije, gdje su mi rekli da nemaju informaciju o dolasku takvih grupa i pojedinaca. Granična policija je dobila odobrenje da se pojačaju kontrole i da se odbije ulazak grupa ukoliko bude postojala indicija da idu na skup u Banju Luku sa namjerom da izazovu incidente”, kazao je ministar sigurnosti BiH.

Na kraju je pozvao sve građane da sutra dođu u Banju Luku i izraze svoje stavove.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.