Nakon kišnog perioda, slijede vrućine: Ljeto 2016. moglo bi biti najtoplije u posljednjih nekoliko godina

Nakon kišnog perioda, slijede vrućine: Ljeto 2016. moglo bi biti najtoplije u posljednjih nekoliko godina

Stranica Accuweather.com napravila je analizu i prognozu vremenskih prilika za predstojeće ljeto. Prema njihovim izvještajima “napadi” kiša će potisnuti topline u Velikoj Britaniji i Irskoj ovoga ljeta, dok će kiša s grmljavinom pogoditi područja od Pariza do Berlina i Varšave.

U međuvremenu, suho i toplo vrijeme bit će rasprostranjeno širom Italije i Balkana, što će dovesti do suše, loših prinose i požara. Visoka ciklona pritiska zadržat će se na zapadu Irske i u Velikoj Britaniji, što će ekstremne vrućine zadržati u uvali i usmjeriti je između Islanda i Britanskih ostrva. Kiša se također čekuje u Sjevernoj Irskoj, zapadnoj Škotskoj i na sjeverozapadu Engleske.

“Nakon kišovitog početka 2016. godine, “neizmirene” vrućine će se nastaviti u ljetnim mjesecima, što znači da će sve poplave biti lokalizirane, a štete sanirane”, rekao je meteorolog AccuWeathera Tyler Roys.

Česte oluje s povremenim intervalima topline, protezat će se od Pariza do Berlina i Varšave. Dominantne i snažne oluje tokom ljetnih mjeseci će poslati nevrijeme sa sjevera Atlantskog oceana na istok Skandinavije i baltičke zemlje. Ova interakcija će rezultirati brojnim epizodama kiše i grmljavine iz Francuske u Njemačku, Poljsku i baltičke države.

Neke od oluja će biti opasne sa najvećim prijetnjama u istočnoj Francuskoj, Belgiji, Holandiji, Njemačkoj, zapadnoj Češkoj i zapadnoj Poljskoj. Najjače oluja će proizvesti štetne vjetrova, grad, pa čak i izolovani tornado.

Suho i toplo ljeto preovladavat će na području cijele Italije i Balkana. Dok će oluje donijeti olakšanje od bilo kakvih intenzivnih toplina u zapadnoj i sjevernoj Evropi, južna Evropa će se s druge strane znojiti ovog ljeta, jer će se susresti s temperaturama iznad višegodišnjeg, a dominirat će i suše.

Vrućine će krenuti iz centralne i južne Italije ka južnom Balkanu i proširiti se prema sjeveru u julu i augustu. Prema mišljenju višeg meteoloroga AccuWeathera Alana Repperta, vrućina u južnom Balkanskom poluostrvu može dovesti do najtoplijeg ljeta u posljednjih nekoliko godina.

Vrućina će se osjetiti preko sjeverne Italije, Rumunije, Moldavije, Mađarske i Slovačke u julu, a najtopliji dani ljeta u augustu bit će u Ukrajini i Bjelorusiji. Suša će biti veliki problem stanovnicima južne Italije i Grčke. Ona će dovesti do povećanog rizika za nestašice vode, loše prinose i slično. Najveći rizik će u julu i augustu, kada će se stanje, što može izazvati požar.

“To će biti druga godina za redom kako se susrećemo s toplim ljetima, što će s vremena na vrijeme biti nepodnošljivo. Ljudi trebaju piti što veće količine tečnosti, posebno u popodnevnim satima”, rekao je Roys.

Sve u svemu, ljetni period sa skoro normalnim temperaturama i padavina očekuje se u Španiji i Portugalu. Iako će biti vrućina, ljeto će biti hladnije u odnosu na prošlo, kada je Madrid doživio 72 dana s temperaturama od 32 stepena Celzijusa. Nekoliko najjačih frontova očekuje se da će proći kroz sjevernu Evropu i dostići sjever Španije, što će izazvati više rasprostranjenih pljuskova s grmljavinom i dovesti kišu i poplave na Pirineje. U međuvremenu, područja od Skandinavije do baltičkih zemalja će biti vlažnija od uobičajenih perioda tokom ljeta, jer će regijom često prolaziri vlažni ciklon.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.