Delegacija MMF-a stigla u BiH, do 24. maja potvrda o zaduženju za 1,05 milijardi KM

Delegacija MMF-a stigla u BiH, do 24. maja potvrda o zaduženju za 1,05 milijardi KM

Delegacija Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) jučer je stigla u dvosedmičnu posjetu BiH gdje će sa entitetskim i državnim ministarstvima finansija dogovoriti detalje i zaključiti pismo namjere o kreditnom zaduženju naše zemlje kod te finansijske instituciej za 1,05 milijardi KM.

 Federalna ministrica finansija Jelka Milićević kazala je da će misija MMF-a u BiH boraviti do 24. maja do kada bi dogovor o kreditu trebao finaliziran. Nedim Ilahi, koji predvodi misiju MMF-a jučer se već sastao sa ministrom finansija Republike Srpske Zoranom Tegeltijom, a u narednim danima održat će sastanke s federalnim i državnim ministrima finansija.

Glavne teme razgovora odnosit će se na finansijske, fiskalne i strukturalne reforme, kako bi našoj zemlji bio odobren novi kreditni aranžman.

“Oba entiteta su spremna na aranžman s MMF-om, a konačan stav imat ćemo nakon sastanka fiskalnog vijeća 24. maja”, kazala je Milićević.

Konkretniji detalji i uslovi MMF-a do sada nisu poznati, osim općih stavova da je potrebno nastaviti reforme. Jedino što se znalo jeste da je uslov bila likvidacija Banke Srpske, što se i dogodilo.

Izvjesno je da BiH bez novog kredita ne može funkcionisati, te da će sudeći prema najavama čelnih ljudi pristati vjerovatno na sve uslove zaduženja, a kada se ti uslovi objelodane saznat ćemo hoće li se prodavati neka državna preduzeća ili će se štedjeti na socijalnim kategorijama.   

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.