RATNI ZLOČINI U PRIJEDORU: Duško Zorić odbio doći na suđenje

RATNI ZLOČINI U PRIJEDORU: Duško Zorić odbio doći na suđenje

Suđenje četrnaestorici optuženih za zločine počinjene na području Prijedora odgođeno je jer je optuženi Duško Zorić odbio pristupiti na današnje ročište pred Sudom BiH.

– Imamo službenu zabilješku sudske policije da dolaskom u Kazneno-popravni zavod Zenica Duško Zorić odbija da krene na ročište – kazao je predsjedavajući sudija Šaban Maksumić, dodavši da je konstatovano da je osoba zdrava, te naglasio da nema više zvaničnih informacija.

Advokat optuženog Zorića Dragoslav Perić izjavio je “da je zatečen” i pojasnio da “optuženi odbija primiti zapisnike zaštićenih svjedoka da ne bi iritirao zatvorske čuvare”.

– On je rekao da je njegov revolt zbog statusa u Kazneno-popravnom zavodu Zenica – dodao je Perić.

– Maksumić je kazao da imaju informaciju od Kazneno-popravnog zavoda Zenica da svako pismeno mora biti otvoreno. On je dodao da Sud nije dobio ništa službeno niti je nadležan za bilo kakvo postupanje s obzirom na to da se optuženi nalazi na izdržavanju kazne po drugom predmetu – navode iz BIRN-a.

Prema riječima Maksumića, Sud može donijeti odluku da se pretres održava bez prisustva optuženog, ali da će ga prethodno upozoriti i poučiti o posljedicama odbijanja dolaska. I odbrana je zamoljena da informira  optuženog o tome.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. godine, sa Duškom Zorićem optuženi su i Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Suđenje će se nastaviti 13. maja.
Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.