POVUKAO SE TED CRUZ Donald Trump će biti predsjednički kandidat republikanaca

POVUKAO SE TED CRUZ Donald Trump će biti predsjednički kandidat republikanaca

Nakon što je Donald Trump u utorak navečer ostvario veliku pobjedu na predizborima u saveznoj državi Indiani, Ted Cruz je odlučio suspendovati svoju kampanju za osvajanje republikanske predsjedničke nominacije.

To znači da je u utrci protiv Trumpa ostao tek John Kasich, koji je u dosadašnjim predizborima stajao prilično slabo i zapravo je, poput Cruza, u posljednje vrijeme računao da Trump neće uspjeti osvojiti dovoljan broj delegata za osvajanje nominacije te da će se o kandidatu republikanaca odlučivati, umjesto na predizborima, na stranačkoj konvenciji. Tu je vidio svoju šansu kao kandidat prihvatljiv republikanskom establišmentu, koji je gotovo ujedinjeno tokom ove kampanje bio protiv Trumpa.

Protiv tajkuna koji je zapaljivim govorima i kontroverznim stavovima podijelio stranku ustali su, između ostalih, bivši predsjednik SAD-a George W. Bush i prošli republikanski predsjednički kandidat Mitt Romney.

No, sve to nije bilo dovoljno i Trump će, sada je to gotovo sasvim sigurno, biti republikanski predsjednički kandidat na predstojećim izborima. Nedugo nakon što je Cruz potvrdio da se povlači iz utrke, iz Republikanske su stranke obznanili kako je vrijeme da se stranka ujedini iza Trumpa i usredotoči se na pobjedu nad Hillary Clinton, za koju se vjeruje da će biti demokratska kandidatkinja.

Inače, Ted Cruz u svojem oproštajnom govoru pred razočaranim pristalicama nije rekao hoće li podržati Trumpa iako je u jednoj od brojnih debata s protukandidatima vrlo jasno izjavio da će to, osvoji li Trump nominaciju, učiniti.

‘Sve smo uložili u Indianu, ali birači su odabrali drugačiji put’, izjavio je Cruz, podsjećajući da je uvijek govorio kako u utrci ostaje sve dok bude vidio da postoji mogućnost za osvajanje nominacije.

‘Teška srca, ali s bezgraničnim optimizmom kada je budućnost naše nacije u pitanju, moram vam reći da obustavljamo našu kampanju’, dodao je Cruz na skupu u Indiani.

Trump je na svojem skupu u kratkom govoru rekao da je Cruz bio težak protivnik. ‘Ne znam sviđam li mu se ili ne, ali bio je stvarno težak, jako težak protivnik. Večeras je donio hrabru odluku jer sada se republikanci trebaju ujediniti kako bismo pobijedili Hillary Clinton’, rekao je Trump, koji se u ostatku relativno kratkog govora osvrnuo na neke od temeljnih tačaka svog programa koje redovito spominje u svojim javnim obraćanjima.

U Indiani su u utorak održani i demokratski predizbori na kojima je pobjedu iznenađujuće odnio Bernie Sanders, no to, kako se vjeruje, ne bi trebalo pretjerano uzdrmati Hillary Clinton koja daleko bolje stoji od njega u pogledu delegata koji će joj dati podršku na stranačkoj konvenciji.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.