NATO šalje 4000 vojnika na Baltik, Rusija priprema odgovor: “Lako ćemo ih neutralizirati”

NATO šalje 4000 vojnika na Baltik, Rusija priprema odgovor: “Lako ćemo ih neutralizirati”

RUSIJA stvara tri nove divizije kako bi odgovorila na najave NATO saveza da će u baltičkim zemljama, u blizini granice s Rusijom, rasporediti oko 4000 vojnika.

Najavu o slanju ruskih vojnika potvrdio je ruski ministar brane Sergei Shoigu.

Kako javlja The Wall Street Journal, Moskva prijeti da će odgovoriti na najave NATO-a i poslati tri nove divizije na rusku granicu, koje će se sastojati od oko 10.000 vojnika.

“Ministarstvo obrane poduzima ozbiljne mjere kako bi kontrirali ekspanziji snaga NATO-a u direktnoj blizini ruske granice. Do kraja godine dvije nove divizije bit će raspoređene na zapadu i jedna na istoku zemlje”, kazao je Shoigu.

Kazao je i da su već započeli radovi na izgradnji zapovjednih centara.

“Laka neutralizacija”

Politički analitičar Miroslav Lazanski za Sputnjik je kazao kako se na Zapadu stvara antiruska histerija.

“Mislim da se ruske vlasti mogu samo blago nasmiješiti. Te baltičke zemlje su u vojnom smislu mali komarac, i bilo kakva vojna prisutnost NATO na Baltiku je za Rusiju zaista mali problem. Mislim da Moskva ima takvu poziciju i kapacitete da, ako hoće, može tu situaciju brzo neutralizirati. Vjerojatno će se sve završiti s nekim priopćenjima, ostati na riječima. Kada je u pitanju njena zapadna granica, smatram da Rusija s punom odgovornošću i s punim legitimitetom jača svoje vojne resurse na tim pozicijama. To, uostalom, radi i druga strana — u ovom slučaju to je NATO”, prokomentirao je Lazanski.

NATO reagira na ruske provokacije

Podsjetimo, NATO razmatra mogućnost raspoređivanja 4000 vojnika u baltičkim zemljama i Poljskoj  prema prijedlogu istočnih saveznica zabrinutih zbog agresivnog ponašanja Rusije, rekao je u ponedjeljak američki ministar obrane Ash Carter novinarima s kojima je putovao u Njemačku.

Baltičke države – Estonija, Latvija i Litva, koje su pristupile NATO-u 2004., zatražile su veću vojnu prisutnost Saveza kako bi se zaštitile od prijetnje Rusije pošto je ona 2014. pripojila poluotok Krim koji je dio Ukrajine.

Carter je priznao da NATO razmišlja o raspoređivanju četiri bataljuna u baltičkim državama te u Poljskoj.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.