Muzu se uz muziku, a odmaraju na strunjači

Muzu se uz muziku, a odmaraju na strunjači

Vlasnik tvrtke ”Arifagić-Investment” Jusuf Arifagić će u općini Bosanska Krupa izgraditi modernu farmu crvenih norveških goveda na lokaciji nekadašnje svinjogojske farme ”Pučenik”.

Ovom potezu je prethodila odluka Općinskog vijeća Bosanske Krupe koje je Arifagiću u zakup dalo poljoprivredno zemljište na deset godina.

”Spomenutim odlukama prethodilo je niz aktivnosti, uz stvaranje uvjeta i privlačenje investitora, mnogo sastanaka i pregovora, pa i usvajanje odluke o uvjetima i načinu prodaje devastiranih objekata i zemljišta prema kojoj se kupac između ostalog obavezuje da u sljedećih godina zaposli najmanje 200 radnika. Sad je sasvim jasno postalo da će to učiniti ”Arifagić-Investment”, rečeno je iz Općine Bosanska Krupa.
Uloženo 15 milijuna KM

Vlasnik ”Arifagić Investmenta” je Kozarčanin Jusuf Arifagić koji je tijekom rata izbjegao u Norvešku. Tamo je imao uspješne tvrtke i stekao državljanstvo, ali je sve ostavio i zarađeni novac i stečeno iskustvo uložio u domovinu, uključujući i iskustvo koje su Norvežani razvili u proteklih 75 godina stvarajući pasminu crvenog goveda.

U razvoj tvrtke u Bosni i Hercegovini do sada je uložio oko 15 milijuna maraka, od čega su više od pola vlastita sredstva.

Arifagić je glavni akter priče o jednoj od najvećih i najsuvremenijih farmi muznih krava crvene norveške pasmine u svijetu koja se nalazi u kozarskom naselju Trnopolje odakle će dio svog podmlatka, kako kaže prilikom posljednje posjete, preseliti u Bosansku Krupu i kontinuirano širiti kapacitete.
Dječji kreveci za telad

Mnogo je činjenica koje Arifagićevu farmu u Trnopolju karakteriziraju kao jednu od najmodernijih u svijetu i zbog kojih je mnogi nazivaju ”hotelom za krave”. Od 7.300 četvornih metara, na koliko se prostire, najveći dio zauzimaju staje. Temperatura u stajama iznosi sedam stupnjeva i usklađena je s temperaturom uNorveškoj, odakle krave i potječu.

Odrasle krave imaju svoje prostorije, a telad svoje. U krevecima, nalik na dječje, smještena su novooteljena telad, a ona starija odlaze na ”automat s mlijekom” gdje dobivaju dopunsko mlijeko i to s aromom vanilije. Nakon što se nahrane, krave se odmaraju na sedam centimetara debelim strunjačama.

Mužnja se obavlja u prostoriji čiji je pod prekriven prekrivačima od specijalnog ekološkog materijala, a koji sprečavaju ozljede i oboljenje papaka. Svjetlost u stajama regulira se posebnim zavjesama, koje se, po potrebi, spuštaju i podižu.
Mlijeko apsolutno zaštićeno

Kako bi se krave što bolje opustile i dale što više mlijeka, one se muzu uz muziku. Pomuzeno mlijeko (mjesečno 78.000 litara) se potom, posebnim cijevima odvozi do skladišta i apsolutno je zaštićeno od vanjskog utjecaja.

”Ovakva farma u skorijoj budućnosti se očekuje i u Bosanskoj Krupi. To je rezultat zalaganja općinskog organa uprave koji duže vrijeme ulaže sve moguće napore da uspostavi povoljno poslovno okruženje, zainteresiranosti investitora koji je prepoznao takvo okruženje, te podrške većine bosanskokrupskih vijećnika koji su na današnjoj sjednici prihvatili odluke i tako podržali inicijativu”, priopćeno je iz Općine Bosanska Krupa.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.