Dani Ajvatovice počinju u petak 6. maja

Povodom početka 506. Dana Ajvatovice danas je u prostorijama muftijstva travničkog održana press konferencija na kojoj su predstavljeni programski sadržaji ove vjersko-kulturne i sportske manifestacije. Moto ovogodišnjih Dana Ajvatovice je: Njegovanjem tradicije do očuvanja identiteta.

Skoro jednomjesečna manifestacija počinje u petak, 6. maja u 18 sati na prusačkoj Musalli.

O programskim sadržajima ovogodišnje Ajvatovice govorio je predsjednik Organizacionog odbora muftija travnički dr Ahmed ef Adilović. Naglasio je kako će za skoro mjesec dana trajanja biti realizirano više od 90 različitih sadržaja u gradovima SBK- te Livnu, i Tomislavgradu. Najavio je i tradicionalni nastup horova i grupa iz prijateljske Turske.

– Kao i prošle godine zbog pomjeranja ramazana donijeli smo odluku da se i ovogodišnji sadržaji Ajvatovice održe do ramazana, odnosno u toku maja. Istina, imamo još dva sadržaja u junu, koji će se okončati do početka ramazana. Motom ovogodišnjih Dana Ajvatovice želimo poslati poruku da je Ajvatovica dio naše tradicije, i da generalno kao narod trebamo da pazimo i njegujemo svoju tradiciju da bismo sačuvali naš identitet i da bismo mogli lakše i ljepše koračati u budućnost – poručio je muftija Adilović.

Načelnik Donjeg Vakufa Huso Sušić uputio je poruke dobrodošlice svima koji odluče svojim prisustvom uveličati ovu značajnu manifestaciju.

– Mi ćemo kao domaćini učiniti sve da se svi oni koji dođu na Ajvatovicu osjećaju komotno i ugodno u našem gradu. Mi svake godine nastojimo da organizaciju podignemo na jedan viši nivo. U saradnji sa nama bratskim općinama vodimo razgovore o dodatnim investicijama i iskreno se nadam da ćemo u narednim godinama imati odskočnu dasku za razvoj vjerskog turizma – istakao je načelnik Sušić.

O značaju same Ajvatovice govorio je glavni imam MIZ Donji Vakuf Esad ef Slipac, ističući kako Ajvatovica svake godine nudi nešto novo. Tako je i ove godine. Pripremljeni su sadržaji za svakoga, od edukativnih, vjerskih, kulturnih do sportskih.

Izrazio je očekivanje da će se veliki broj vjernika okupiti na centralnoj manifestaciji ovogodišnje Ajvatovice, 29. maja, te da će organizaciono sve proteći u najboljem redu.

O programskim sadržajima 506. Dana Ajvatovice, koji će se realizirati u Bugojnu govorio je glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut, preporučivši stanovnicima ovog grada posjetu veoma raznolikim, poučnim i kvalitetnim sadržajima. Naglasio je kako ovogodišnji Dani Ajvatovice padaju u dane kada Bugojno obilježava svoj dan, tako da su neki sadržaji koordinirani sa Organizacionim odborom ovogodišnjih Dana Ajvatovice., što je za veliku pohvalu.

– I ovogodišnja Ajvatovica je plod jedne saradnje, kontinuiteta, koji su bili prisutni i proteklih godina, ali i kontinuiteta, koji traje već pet stoljeća.Ono što smo željeli ovih godina uraditi ili pomaknuti unaprijed bio je pokušaj da Ajvatovicu podmladimo i stoga ćemo u svim narednim godinama kroz sadržaje vidjeti sve više manifestacija za mlade ljude, koje su koordinirane sa sportskim, edukativnim i rekreativnim dimenzijama. Ajvatovica kao prostor, smještena na proplanku, na planini, daje upravo takvu poruku – istakao je glavni imam MIZ Bugojno Vehid ef Arnaut.  

Centralna manifestacija ovogodišnjih 506. Dana Ajvatovice je u nedjelju, 29. maja, kada će iz Prusca put Ajvaz – Dedine stijene krenuti veliki broj vjernika. Vjerski program i podne namaz održat će se na Ajvatovačkoj livadi.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.