U Prijedoru održana tradicionalma štraparijada, takmičenje konja u vuči balvana

U Prijedoru održana tradicionalma štraparijada, takmičenje konja u vuči balvana

Uzgajivači konja Dušan Ducelj iz Krupe na Vrbasu, Zoran Anđelić iz Prijedora i ekipa “Gas–petrol” iz Mrkonjić Grada pobjednici su Štraparijade koja je danas održana na stočnoj pijaci u Velikom Palančištu kod Prijedora.

Parovi njihovih konja bili su najbrži u vuči balvana na stazi dugoj osamdeset metara i to svrstani u laku, srednju i tešku kategoriju, odnosno težine do 1.100, 1.300 i preko 1.300 kilograma. Fond nagrada za pobjednike je bio 7.200 KM.

Štraparijada je i po kišnom vremenu okupila uzgajivače iz cijele BiH čijih se četrdeset pari konja do večernjih sati nadmetalo u izvlačenju balvana na stazi dugoj pedesetak metara.

Organizator Štraparijade Zoran Anđelić potvrdio je da je termin održavanja ove trke, umjesto u augustu, od ove godine drugi dan Vaskrsa i da će tako biti ubuduće.

“Zadovoljni smo odzivom takmičara i Štraparijada je u potpunosti uspjela iako nam vremenske prilike nisu bile naklonjene”, rekao je Anđelić.

On je istakao da je cilj manifestacije bio da se i na ovaj način otrgnu od zaborava stari običaji ovog kraja, među kojima je i nadmetanje konja.

“Ovdje nije samo u pitanju takmičenje konja u brzini i snazi, već nadmetanje uzgajivača ko ima ljepše i uparenije konje, čiji su konji teži, a da ne govorimo o druženju uzgajivača prilikom ovakvih susreta”, rekao je Anđelić.

On je dodao da su vlasnici konje navikli na vuču balvana tako da to njima ne predstavlja veliki napor. “To su konji koji su stalno na takmičenju, i kući ih pripremamo bez ikakvog udaranja i bičevanja, tako da toga ni danas nije bilo jer je upotreba biča zabranjena u ovoj igri”, rekao je Anđelić.

Na kraju dana pobjednici su bili svi takmičarski konji budući da su balvane izvukli od starta do cilja.

Organizaciju ovog takmičenja pomogli su gradska uprava Prijedor i komunalno preduzeće.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.