Muslimani sutra obilježavaju Lejletu-l-Mi’radž, noć uzdignuća Muhammeda a.s.

Muslimani sutra obilježavaju Lejletu-l-Mi’radž ili Noć uzdignuća Muhammeda a.s. u najviše nebeske sfere, koje se desilo 27. redžeba.

Muslimani sutra obilježavaju Lejletu-l-Mi’radž ili Noć uzdignuća Muhammeda a.s. u najviše nebeske sfere, koje se desilo 27. redžeba.

Po kalendaru i takvimu za 2016. godinu, kojeg je izdao Rijaset Islamske zajednice u BiH, ta noć nastupa u utorak s početkom akšam namaza.

    Povodom mubarek noći Lejletu-l-Mi’radža, Medžlis IZ Sarajevo sutra će organizirati svečani program u džamiji Dobrinja II (nova džamija), poslije akšam namaza.

Kako je najavljeno, u okviru programa će biti održano prigodno predavanje, učenje Kur’ana i mevluda, a članovi Hora Medžlisa IZ Sarajevo će izvesti ilahije i kaside.

Po mišljenju većine islamskih učenjaka, Muhammed a.s. je u noći Mi’radža prebačen od Mekke do Jerusalema, od Haremi Šerifa – K’abe, do Kudsa, dalekoga Hrama (Mesdžidul Aksā), što se naziva isrā.

    Tada su mu objavljena posljednja dva ajeta sure El-Bekere kojima je naređeno obavaljanje pet dnevnih namaza i podareno pravo šefaata (zalaganja).

Ova noć potvrđena je u surama En-Nedžm, El-Isra, te se u Kur’anu navodi: “Hvaljen neka je Onaj Koji je u jednom času noći preveo Svoga roba iz Hrama časnog u Hram daleki, čiju smo okolinu blagoslovili kako bismo mu neka znamenja Naša pokazali – On, uistinu, sve čuje i sve vidi.”.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.