DURAKOVIĆ: Kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice veličao ratne zločine

DURAKOVIĆ: Kandidat srpskih stranaka za načelnika Srebrenice veličao ratne zločine

Načelnik Općine Srebrenica Ćamil Duraković izjavio je da je kandidat srpskih stranaka za općinskog načelnika na predstojećim lokalnim izborima Mladen Grujičić “veoma radikalna osoba“, jer je u proteklom periodu, kako navodi, negirao genocid, umanjivao broj žrtava u Memorijalnom centru Potočari i slavio ratne zločince.

 Najbolji primjer je njegov status na facebooku, gdje je postavio fotografiju Radovana Karadžića uz opasku ‘idemo dalje’. Apsurdno je da takva osoba bude načelnik svih građana, jer je to apsolutno poraz za žrtve genocida koji su doživjeli najveće strahote poslije Drugog svjetskog rata, upravo zahvaljujući politici Radovana Karadžića – izjavio je Duraković za JP JS RTV Srebrenica.

Izrazio je zabrinutost što je u Srebrenici uspostavljeno “navijačko stanje“, umjesto da se zajednički radi na programu oporavka i razvoja ove općine.  

– Žao mi je da smo se podijelili na dvije navijačke skupine ‘za’ i ‘protiv’. Volio bih da imamo zajedničku priču o viziji zajedničkog programa socio-ekonomskog oporavka Srebrenice i onome što je po mjeri svih građana, a ne ko će vladati Srebrenicom. Poruka srpskih stranaka je da načelnik bude Srbin, a ne da se kroz tu funkciju razvija općina ili da se radi za sve građane – smatra Duraković.

Ističe da je njegov program namijenjen svim građanima ove općine, a prezentirat će jednim dijelom ono što je uradio dosad, te izložiti planove za naredni period.

– Mi smo u proteklom periodu pokazali viziju da je Srebrenica grad svih građana. Srebrenica je planetarno pitanje i pitanje svih nas te se u tom kontekstu mora posmatrati i njena prošlost. Niko ne može promijeniti njenu priču – naglasio je Duraković.

Poručuje da je, prema njegovom iskustvu, “teže biti načelnik Srebrenice, nego predsjednik države te da je Srebrenica kompleksno pitanje zbog svoje prošlosti i zbog toga moramo biti obazrivi”.

Autor: Fena

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.