UOČI OTVARANJA FERHADIJE: Objavljen program manifestacije

Ferhat-pašina džamija u Banjoj Luci biće otvorena 7. maja. Svečanost otvaranja vodiće reis-ul-ulema Husein Kavazović, a među najvišim zvaničnicima koji dolaze na otvaranje Ferhadije biće i premijer Turske Ahmet Davutoglu.

Dolazak su potvrdili i predsjednik RS Milorad Dodik i član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, a u banjalučkom muftijstvu još čekaju odgovore premijera Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Islamska zajednica u BiH, banjalučko muftijstvo i medžlis iz Banje Luke objavili su program svečanog otvaranja Ferhat-paštine džamije. U utorak, trećeg maja, biće održan okrugli sto “Dan džamija i džemata”, na kojem će govriti direktor uprave za vjerske poslove Rijaseta IZ u BiH Nusret ef. Abdibegović i muftija travnički Ahmed ef. Adilović.

Sutradan, u srijedu, četvrtog maja, biće održana promocija knjige “Životn put prvog beglerbega Bosne Ferhad-paše Sokolovića” Elme Korić. Dan kasnije slijedi promocija prijevoda Kor’ana Miće Ljubibratića na srpski jezik i ćirilicu, kao i promocija knjige “Svjetovi Kor’ana” Enesa Karića. Dan prije otvaranja Ferhadije biće organizovana izložba dječijih likovnih i literarnih radova, kao i džuma namaz i mevlud.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.