Ne trebaju vam skupe kreme: Koža se hrani iznutra, a ne spolja

Ne trebaju vam skupe kreme: Koža se hrani iznutra, a ne spolja

Vjerujte kako su vam za lijepu kožu potrebne skupe kreme? To nije istina.

Kožu je potrebno hraniti iznutra i obezbijediti joj dovoljno važnih nutrijenata zbog kojih će vam odgovoriti njegovanošću i zdravljem.

Danas se u trgovinama mogu pronaći velike količine kozmetičkih proizvoda koji su namijenjeni njezi kože: kreme protiv bora, kreme protiv starenja kože, tretmani za akne, proizvodi za peeling, gelovi za čišćenje lica i skidanje šminke… Sve to skupa vrlo često može biti previše stresno za našu kožu, a o količini hemije kojoj smo svakodnevno izloženi da ne govorimo.

Ipak, tajna zdrave i lijepe kože je, ni manje ni više, nego u onome u što jedemo, budući da zdravlje dolazi iznutra, a ono što unosite u svoj organizam direktno utječe na izgled vaše kože.

U nastavku pogledajte neke od osnovnih nutrijenata koji su potrebni za zdravu i lijepu kožu.

Omega 3

Imate li suhu kožu? Ukoliko je tako, ono što trebate napraviti jeste povećati unos omega 3 masnih kiselima. Omega 3 se nalazi u namirnicama kao što su losos, tunjevina, avokado, orasi, sjemenke lana i mnoge druge i, između ostalog, štite našu kožu.

“Ove masne kiseline odgovorne su za zdravlje ćelijske membrane koja služi kao zaštita od svih potencijalno štetnih tvari i utječe na pravilnu apsorpciju nutrijenata”, kaže Ann Yelmokas McDermott, nutricionistica na Tufts Univerzitetu.

McDermott dodaje kako su omega 3 masne kiseline ključne za vlažnost kože jer utječu na sposobnost ćelije da zadrži vodu, zbog čega koža postaje mekanija, sjajnija i sa manje bora.

Prednosti omege 3 mogu vidjeti i osobe koje boluju od psorijaze, autoimune hronične upalne bolesti kože koja uzrokuje crvenilo i stvaranje ljuskica na koži.

Istraživanja su pokazala kako omega 3 sprečava pojavu psorijaze, te dovodi do poboljšanja izgleda kože kod ljudi sa ovom dijagnozom.

Omegu 3 možete uzimati i kao suplement, u obliku kapsula ili ulja.

Probiotici

Uz zdrav probavni sistem se uvijek vežu probiotici, dobre bakterije koje služe za regulaciju crijevne flore. Ovdje najčešće govorimo o jogurtu i kefiru, koji su iznimno korisni za naše cjelokupno zdravlje i zdravlje crijeva.

Među probioticima prvo mjesto definitivno zauzima kefir, ukusan i osvježavajući kiselkasti napitak koji se priprema od tzv. kefirnih gljiva i koji liječi ili pomaže pri liječenju mnogih bolesti i tegoba.

Tu su i jogurt i fermentirano povrće, poput kiselog kupusa. Jogurt nije samo dobar za crijeva, već i za kožu, a u pitanju je hrana koja hidratizira: obični jogurt sadrži oko 86 posto vode i odličan je izvor probiotika koji čuvaju zdravlje crijeva.
Uzevši u obzir kako se većina našeg imunološkog sistema nalazi upravo u crijevima, te kako je naše cjelokupno zdravlje, pa tako i zdravlje i izgled kože tek odraz stanja u kojem se nalaze naša crijeva, onda je potpuno jasna važnost kvalitetne i zdrave prehrane.

“Poznata je veza između zdravlja crijeva i zdravlja naše kože. Povećan broj dobrih bakterija pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, alergena i ostalih faktora iz okoline. Probiotici u crijevima stvaraju barijeru koja onemogućava imunološku reakciju koja za posljedicu ima upalu u organizmu i koja podstiče stvaranje akni, osipa i dr. kožnih oboljenja”, pojašnjava gastroenterologinja Roshini Raj.

Vitamin A

Dnevna doza vitamina A ključna je za regeneraciju ćelija. Retinol, sastojak u kremama i serumima protiv bora, koji je poznat kao jedan od najboljih načina za borbu protiv starenja kože, sastavljen je od istih molekula koje se dobiju od vitamina A.

Kako biste dobili iste benefite retinola, a li bez nuspojava, potrudite se da u svoju prehranu uvrstite namirnice bogate vitaminom A, kao što su slatki krompir, jaja i kelj. Preporučena dnevna doza vitamina A je 3.000 IU, što, primjerice, možete dobiti u samo pola porcije kelja.

Cink

Cink je jedan od najpotcjenjenijih nutrijenata i mnogi dijele mišljenje o tome kako ne dobiva pažnje koliko bi trebao. Cink je ključan za naše zdravlje, a on je taj koji pomaže obnavljanju kože na način da stvara kolagen.

Velike količine cinka se mogu pronaći u kamenicama, ali i u drugim namirnicama kao što su govedina, grahorice, pšenične klice i orasi.

Orasi su odlična namirnica za našu kožu i rade u dva smjera, budući da su bogati i cinkom i omega 3 masnim kiselinama, no potrebno je obratiti pažnju na količinu masti i kalorija, budući da su masniji od ostalog koštunjavog voća.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.