Dodik posjetio obnovljenu džamiju Ferhadiju

Dodik posjetio obnovljenu džamiju Ferhadiju

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska istakao važnost obnove Ferhat-pašine džamije kao kulturnog spomenika i najavio sastanak s turskim premijerom Ahmetom Davutogluom.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik i banjalučki muftija Osman ef. Kozlić obišli su u utorak obnovljenu Ferhat-pašinu džamiju u Banjoj Luci.

Predsjednik RS-a istakao je važnost obnove Ferhadije kao kulturnog spomenika.

Poručio je da su svi gosti koji planiraju doći na otvaranje dobrodošli, uključujući i turskog premijera Ahmeta Davutoglua.

“Radi se o veoma važnom objektu i spomeniku nulte vrijednosti i u tom pogledu Banjaluka i RS su veoma zainteresovani da i sam dan prođe u najboljem redu. Zato sam i ovdje, da pošaljem poruku svima da se tog dana okupe”, kazao je Dodik.

Dodao je da će se vjerovatno sastati i s premijernom Davutogluom, uprkos različitim političkim stavovima koje imaju.

Poklonio vrijedne ćilime

“Usaglasićemo čas sastanka i to će biti prilika da razgovaramo o svemu. Nadam se da će biti još važnih političara iz Bosne i Hercegovine i regiona na otvaranju Ferhadije”, rekao je predsjednik RS-a.

Dodik je Banjalučkom muftijstvu na poklon donio vrijedne ćilime.

Banjalučki muftija izjavio je da traju posljednje pripreme i da je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a okosnica sigurnosnog segmenta navedenih priprema.

“Mi možemo biti srećni i zadovoljni. Sve pripreme teku, hvala Bogu, dobro. MUP RS-a dobro radi svoj posao i nadamo se da će sve, ako Bog da, biti dobro”, istakao je Kozlić.

Svečano otvorenje obnovljene Ferhadije najavljeno je za 7. maj, isti dan kada je 1993. godine eksplozivom srušena do temelja.

U Banjoj Luci je 1993. godine srušeno svih 16 džamija.

Izvor: Al Jazeera

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.