Sarajevo pod opsadom: Direktor CIA u posjeti BiH

Sarajevo pod opsadom: Direktor CIA u posjeti BiH

Prvog čovjeka američke obavještajne službe u Sarajevu su zanimale sve informacije u vezi sa prijetnjama i borbom protiv terorizma.

Informisan je o svemu onome što BiH preduzima kako bi najveću bezbjednosnu prijetnju držala pod kontrolom.Informisan je da se 124 dražavljana BiH bore na stranim ratistima, ali i koliko se njih vratilo.

Džon Brenan obećao je da ce CIA razmjenjivati podatke i tako ustupiti svu neohodnu pomoć BiH. Jedina državna institucija u koju je svratio šef CIA-e bilo je Predsjednistvo Bosne i Hercegovine.

Prije sastanka u zgradi Predsjeništva Bosne i Hercegovine prvi čovjek Američke obavještajne službe sastao se sa predstavnicima policijskih i bezdjednosnih agencija u BiH. Sastanku su prisustvovali ministri unutrašnjih poslova RS i Federacije BiH, kao i prvi čovjek Tužilaštva BiH, ali ministar bezbjednosti BiH. Prostor gdje je održan radni ručak bio je u potpunosti blokiran, a novinarima nije bio dozvoljen pristup, čak ni u krugu od nekoliko stotina metara.

Na sarajevskim ulicama koje vode do restorana gdje je šef CIA-e okupio bezbjednjake vladalo je pravo opsadno stanje. Obezbjeđenje je uklanjalo čak i taksi vozila iz obližnjih naselja, a predstavnici bezbjednosnih i policijskih agencija su dobili upustva koliko vremena imaju da se obrate šefu američke službe. I prije sastanka učesnici su znali šta će mu reći.

“To su konkretne stvari, konkretne činjenice, naše stanje u Federaciji kada je riječ o djelovanju radikalnih zajednica”, izjavio je Dragan Lukač,direktor Federalne Uprave policije.

Bilo je riječi o formiranju Udarne grupe za borbu protiv terorizma na Balkanu, potvrdili su prvi ljudi policijskih i bezjednosnih agencija u BiH,a govorilo se i o problemu zaostalog oružja. Eventuana pozanina posjete šefa američke CIA-e odmah je postala top tema u BiH.

“Naravno da je to povezano i sa akcijom Interpola koja je rezultirala određenom količinom naoružanja i vojne opreme upravo iz BiH koja je krenula prema Zapadnoj Evropi. Očito da SAD ne žele više posrednika u komunikaciji sa vlastima u Sarajevu kada je riječ o tako složenom problemu, kada je riječ o borbi protiv terorizma”, objasnio je Dževad Galijašević, ekspert za terorizam.

Galijašević tvrdi da jedan od razloga tako direktne komunikacije i blaga kaznena politika koja je pokazala da teroristi i radikalni islamisti povezani sa Al Kaidom i “Islamskom državom” u Bosni i Hercegovini nisu dovoljno ozbiljno shvaćeni.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.