Slijedi haos: Od danas zaboravite na plate i uslove rada kakve ste imali

Slijedi haos: Od danas zaboravite na plate i uslove rada kakve ste imali

Otkaz, visina plate, topli obrok, godišnji odmori… o svemu ovome ubuduće će odlučivati samo poslodavac po ličnom nahođenju i željama, i to bez ikakvih posljedica po sebe i svoju firmu.

 Svi opšti i granski kolektivni ugovori od danas više ne važe. Novi nisu još ni na pomolu. Radnici su prepušteni na milost i nemilost poslodavcima, a haotično stanje koje se predviđa u narednom periodu, moglo bi dovesti do dosad najtežih uslova rada za one “srećnike” koji imaju kakav-takav posao u RS.

Od stupanja na snagu novog Zakona o radu prošlo je tri mjeseca, koliki je bio i rok da se donesu novi kolektivni ugovori. Ipak, socijalni partneri su za sto prvi put sjeli tek juče, zadnji dan zadatog roka, te po običaju izašli sa sastanka bez dogovora.

Iako iz Vlade RS obećavaju da radnici neće trpiti zbog trenutne situacije, u Savezu sindikata RS nisu pretjerano uvjereni u njihove navode. Predsjednica Sindikata Ranka Mišić za naš portal tvrdi da će uskoro nastupiti potpuni haos u kome će najveći profiteri biti poslodavci.

“Mi smo učinili sve što zakon nalaže i u skladu sa mogućnostima. Više puta smo slali zahtjeve za otvaranje pregovora, a napravili smo i radne verzije opšteg kolektivnog ugovora. Ovim odugovlačenjem i pozivom na pregovore zadnji dan Vlada je ispunila obećanje Uniji udruženja poslodavaca. Tako je poslodavcima ostavljeno na volju da rade šta hoće sa radnicima”, rekla je Mišićeva.

Prema njenim riječima, Sindikat se protivio donošenju samog Zakona o radu, najviše iz razloga jer je njegov cilj bio ovo što se danas dešava, da se prekinu svi opšti i granski kolektivni ugovori.

“Mi kao legalisti smo pokušali da spriječimo donošenje Zakona, a kad to nismo uspjeli krenuli smo u njegovo osporavanje putem Ustavnog suda, ali i razgovore sa socijalnim partnerima. Ponudili smo naše prijedloge, dali smo sve od sebe da radnici ne ostanu na cjedilu, ali poslodavcima i Vladi to nije bilo u cilju. Na jučerašnjem sastanku niko, osim nas, nije imao jasan stav. Vlada bi trebalo da ga zauzme danas, dok će poslodavci to uraditi u narednih nekoliko dana”, navela je Mišićeva.

Inače, Savez sindikata je ponudio socijalnim partnerima produžavanje roka važenja dosadašnjih kolektivnih ugovora, što nije naišlo na odobravanje kod poslodavaca i Vlade.  Drugi prijedlog bio je da Vlada samostalno donese odluku kojom će utvrditi osnovne smjernice novog opšteg kolektivnog ugovora. Ako sve to propadne, u utorak slijedi vanredna sjednica Ekonomsko-socijalnog savjeta, na kojoj će se raspravljati o svim inicijativama.

Mišićeva podsjeća da su iz Saveza sinidkata upozoravali na ovakav scenario prije donošenja Zakona o radu, ali da predlagača i one koji su ga izglasali tad to nije zanimalo.

“Mi smo to govorili cijelu godinu, ginuli smo da to spriječimo, jer smo znali šta će se desiti. Ali šta smo mogli kad je cilj bio upravo ovo što imamo, haotično stanje, koje će dovesti do ugrožavanja prava radnika, gubljenja raničkih sloboda, za šta su najodgovornije one 42 osobe koje su podigle svoje rukice te fatalne noći po radnike u decembru prošle godine”, kategorična je Mišićeva.

I dok radnici od danas zavise od milosti poslodavaca, te ne znaju na koji način će im se obračunavati plata, potpredsjednik Vlade RS, Anton Kasipović šturo objašnjava:

“Vlad RS se nada da ćemo postići dogovor i da imamo rješenje bez našeg arbitriranja, ali ne bježimo od tog da donesemo odluke. Niko ne smije biti oštećen, i neće biti oštećen. Zbog toga razmatramo dva prijedloga i biću posve precizan. Jedan od prijedloga je taj koji je iznijela gospođa Mišić u ime Saveza sindikata, a to je produžavanje roka važenja dosadašnjih kolektivnih ugovora”, rekao je Kasipović.

Iz Unije udruženja poslodavaca RS uvjeravaju da radnici neće biti oštećeni, iako ne žele da prihvate zahtjeve Saveza sindikata i na taj način se obavežu da će ispoštovati prava radnika.

“Ima dovoljno argumenata i instrumenata da svi poslodavci isplate platu, a mi ćemo i ovom prilikom pozvati sve poslodavce da produže, bez ikakve pravno-obavezujuće norme, sa primjenom postojećih kolektivnih ugovora, jer nam nije cilj da dolazimo u sukobe sa radnicima”, rekao je Saša Trivić, iz Unije udruženja poslodavaca.

Sudeći prema dosadašnjem načinu vođenja pregovora između socijalnih partnera i povlađivanja Vlade poslodavcima, radnici u RS mogli bi još dugo čekati rješenje kolektivnih ugovora. Dotad će morati da se uzdaju u poštenje i riječ poslodavaca u zemlji sumnjivog morala.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.