RAK odlučio: Pojeftinjuju usluge mobilne telefonije, dopuna traje i 90 dana

RAK odlučio: Pojeftinjuju usluge mobilne telefonije, dopuna traje i 90 dana

Od 1.juna odnosno 1.jula telekom operateri u BiH moraju da snize cijene svojih usluga, naložila im je Regulatorna agencija za komunikacije. Tako cijene poziva i sms poruka moraju biti usklađene sa onima u regionu. U RAK-u su izračunali da pojedini domaći operateri imaju od 20 pa i do 50 odsto veće cijene.

“Onaj ko bude obračunaovao uspostavu poziva moraće imati sekundni interval mjerenja razgovora, a za one koji odustanu od uspostave poziva mogu ostati na minutnom intervalu. Mi u ovom trenutku sa sigurnošću ne možemo reći koliko će sve ove mjere uticati na konačnu cijenu ali sigurno je da će cijena pasti”, rekao je v.d. generalnog direktora Regulatorne agencije za komunikacije Predrag Kovač.

Regulatorna agencija je naložila i svim telekom operaterima u BiH da prestanu korisnicima naplaćivati usluge nacionalnog rominga. Operateri do danas nisu postigli međusobni sporazum, pa iz RAK-a apeluju da se zbog konkurencije u regionu što prije prilagode.

Regulatori su ustanovili i da BH građani plaćaju daleko skuplje pakete za srednje i velike korisnike. Dok potrošači u regionu za 65 odlaznih poziva i 50 SMS poruka izdvajaju 25 maraka korisnici u BiH nekim operaterima plaćaju i do 10 maraka više. Iz BH Telekoma poručuju da računica regulatora nije tačna, a u RAK-u priznaju da su operateri nedavno snizili cijene.

“Evidentno je da smo kada je riječ o postpejdu da smo skuplji. Stanje se mijenja operateri su u posljednjih 6-7 mjeseci značajno promijenili svoju ponudu pogotovo što se sve više uključuje besplatnog saobraćaja unutra”, rekla je Slavica Bodiroga stručni savjetnik u RAK-u.

U MTEL-u kažu da su saglasni sa odlukom regulatora. Već se spremaju da snize cijene usluga, a o svemu će blagovremeno obavjestiti korisnike.

Svim operaterima, ali i drugima koji pružaju usluge telefonije i interneta, RAK je naredio da cijene koje nude korisnicima ubuduće iskazuju sa uključenim PDV-om. Zbog toga, ali i zbog nižih cijena građani pozdravljaju odluku regulatora.

Regulator je posebnu pažnju obratio i na pripejd korisnike. Tako će dopune računa od 10 i više maraka, ubuduće da vrijede najmanje 90 dana.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.