Kozarac.ba
MMF za naredne tri godine odobrio 1,05 milijardi KM za BiH-Potvrda u junu

MMF za naredne tri godine odobrio 1,05 milijardi KM za BiH-Potvrda u junu

Predstavnici BiH postigli su dogovor o novom, trogodišnjem kreditnom aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom od 1,05 milijardi KM, potvrdio je iz Vašingtona Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara BiH. Novo zaduženje može biti kratkoročno pokrivanje tekućih deficita, ali nikako dugoročno rješavanje problema, tvrde ekonomisti.

“Kompletan aranžman mora biti propraćen reformama, prevashodno transparentnijom i snažnijom kontrolom svih banaka u BiH, kako bismo izbjegli probleme s kojima se bankarski sektor suočavao”, rekao je Zvizdić.

U fokusu MMF-a kao povjerioca jeste stvaranje uslova da dužnici redovno izmiruju svoje obaveze. U ovom slučaju dužnici su Republika Srpska i FBiH pred kojima će se postavljati sve teži i teži uslovi, kaže u izjavi za BN TV ekonomista Milenko Stanić.

“Mi ne znamo i nisu predočeni svi ti uslovi, ali pretpostavljam na bazi ranijih zahtjeva da su ta tri uslova najmanje skoncentrisana u tri pravca. Jedan je ozbiljna supervizija bankarskog sektora, drugi je ozbiljna reforma u zdravstvenom sistemu i treći ozbiljne redukcije u obimu i finansiranju javne potrošnje. I jedan, i drugi, i treći uslov vrlo su složeni i vrlo teško će administracija izlaziti sa odgovarajućim odgovorima prema MMF-u”, tvrdi Stanić.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.