TUŽILAŠTVO BIH: Zapucali na njih dok su kosili livadu

TUŽILAŠTVO BIH: Zapucali na njih dok su kosili livadu

Zaštićeni svjedok Državnog tužilaštva je ispričao da su mu nakon “akcije čišćenja” sela Zecovi (općina Prijedor) u julu 1992. godine ubijeni brat i komšije, te da je vidio paljenje i pljačkanje kuća.

Svjedok Z-19 se prisjetio kako je početkom ljeta 1992. putem Radio Prijedora bilo javljeno da se preda naoružanje, te da se okače bijele zastave na kuće, što je stanovništvo i učinilo.

On je naveo kako je na dan akcije 23. jula 1992. godine kosio njivu sa bratom i komšijama kada se pojavila vojska iz pravca sela Radulovići.

“Nismo ih vidjeli dok nisu zapucali na nas”, kazao je Z-19, dodavši da je on uspio pobjeći u šumu sa dvojicom komšija.

Svjedok je istakao da je sa tog mjesta vidio dio Zecova, kao i dio sela Čarakovo.

“Vidim odvode ljude”, rekao je on i dodao kako je čuo pucnjavu i vidio da gore kuće.

Z-19 je kazao da je došao do jedne zapaljene kuće, u kojoj su bile zatvorene žene. One su mu rekle da je naišla jedna osoba i otvorila im vrata. Svjedok je saznao da je bilo ubistava, a da je među pet leševa pronađen i njegov brat.

“Vidio sam ih. Izbušeni mecima u rijeci su bili”, rekao je svjedok, preciziravši da su sve ubijene osobe bile u civilnoj odjeći.

Z-19 je naveo da je proveo 18 mjeseci krijući se u šumama na ovom području, te da je vojska “bila non-stop po šumama”, a po selima palila i pljačkala.

On je naglasio da je su na više lokacija nailazili na leševe svojih komšija i poznanika. Kazao je da su mu u ratu, osim brata, ubijeni i stric i stričevići.

Za ubistva, mučenja, seksualno nasilje, uništavanje i oduzimanje imovine stanovnika sela Zecovi u julu 1992. optuženi su Dušan Milunić, Radomir Stojnić, Radovan Četić, Duško Zorić, Zoran Stojnić, Željko Grbić, Ilija Zorić, Zoran Milunić, Boško Grujičić, Ljubiša Četić, Rade i Uroš Grujčić, Zdravko Antonić i Rajko Gnjatović.

Prema optužnici, Milunić je bio komandir Rasavačke čete 6. bataljona 43. brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Radomir Stojnić komandir Rezervne stanice milicije Rasavci, a Radovan Četić predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) i Kriznog štaba za selo Rasavci. Ostali su bili pripadnici Rasavačke čete, milicije te drugih formacija.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.