Incident u Beogradu: Prekinuta promocija knjige Momčila Krajišnika

Incident u Beogradu: Prekinuta promocija knjige Momčila Krajišnika

Aktivisti Inicijative mladih za ljudska prava prekinuli su večerašnju tribinu u beogradskom Domu omladine na kojoj je predstavljena knjiga Momčila Krajišnika, osuđenog pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina u Bosni i Hercegovini.

Kako je saopštila ta nevladina organizacija, do incidenta je došlo kada su članovi Samostalnog DSS-a fizički napali aktivistkinje pokreta Moja inicijativa, javlja Beta.

“Aktivistkinje su mirno prisustvovale tribini do momenta kada je počeo da govori ratni zločinac Krajišnik, a onda su duvali u pištaljke. Dio članova Samostalnog DSS-a fizički je napao djevojke, a dio je pokušao da ih odbrani, uvjeravajući ih da napuste skup jer ne mogu da im garantuju sigurnost”, piše u saopštenju.

Inicijativa je ocijenila da je prekidanje tribine “osuđenog ratnog zločinca” i “protest protiv veličanja zločina” građanska dužnost članova te nevladine organizacije i “odbrana prostora Doma omladine”.

“Dom omladine Beograda ne smije da bude ‘Dom zločinaca Beograda’. Ni danas, ni nekog drugog dana. Zato ćemo uvijek reagovati na ovakvu rehabilitaciju ratnih zločinaca”, navela je Inicijativa mladih.

Ta NVO je pozvala rukovodstvo Doma omladine da objasni zašto zakupci sale ne dozvoljavaju građanima od čijeg poreza se rad te ustanove finansira, da prisustvuju javnim događajima u toj gradskoj instituciji.

Nekoliko organizacija civilinog društva zatražile su u petak od Doma omladine Beograda da odustane od održavanja promocije knjige Kako se rađala Republika Srpska – zapisi iz haškog zatvora”.

Oni su ocijenili da je skandalozno što se ratnom zločincu ustupa prostor u državnoj instituciji te da je takav događaj direktan čin “normalizovanja” zločina i uvreda za sve žrtve zločinačke politike, čiji je Krajišnik bio dio.

Tražili su da Dom omladine i nadležni organi u Gradu Beogradu odustanu od održavanja tog događaja i time “spriječe sramotu koja bi bila nanijeta Domu omladine, Beogradu i svim njegovim građanima”.

Saopćenje je poslalo udruženje Žene u crnom, a potpisale i nevladine organizacije Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Komitet pravnika za ljudska prava i Savez antifašista Srbije.

Osuđeni ratni zločinac i jedan od bivših lidera bosanskih Srba Momčilo Krajišnik pušten je na slobodu 2013. godine, nakon odslužene dvije trećine zatvorske kazne.

Haški tribunal ga je osudio na 20 godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih nad nesrpskim stanovništvom.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.