Ramiz Salkić: Kroz rezultate popisa RS pokušava smanjiti broj Bošnjaka

Ramiz Salkić: Kroz rezultate popisa RS pokušava smanjiti broj Bošnjaka

Potpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić oštro je osudio političke pokušaje iz RS kojima se pokušava, kako je naveo, smanjiti konačni broj Bošnjaka u rezultatima popisa iz 2013. godine.

“Posljednjih sedmica svjedoci smo kulminacije političkog nezadovoljstva iz bh. entiteta RS kojim se pokušava uticati na rezultate popisa iz 2013. godine.

To nezadovoljstvo praćeno je protivzakonitim djelovanjem entitetske Agencije za statistiku, koje ima za cilj da se iz konačnog rezultata ukloni oko 120.000 građana BiH među kojima su većinom Bošnjaci i time naruši stvarna demografska slika Bosne i Hercegovine.

Moramo se podsjetiti da je entitetska agencija još od priprema i provođenja popisa provodila stalne opstrukcije, kako bi se što manji broj Bošnjaka i Hrvata popisao.

Tome je doprinosila i pojačana kontrola entitetskih vlasti prilikom dobijanja ličnih dokumenata koja je provođena u cijelom entitetu”, naveo je Salkić.

Protjerani Bošnjaci morali su, podjeća on, donijeti dokaz da imaju imovinu na svom imenu, da imaju kuću i adresu kako bi mogli prijaviti boravište, a hiljade kuća su do temelja srušene.

I pored takvih pritisaka i kontrola sada se ponovno želi, smatra on, političkim i demografskim inženjeringom frizirati broj Bošnjaka i Hrvata, što je nedopustivo.
“Na ruku ovakvim namjerama Banja Luke ide zabrinjavajuća inertnost i nezainteresiranost zvanične hrvatske politike u BiH za sudbinu Hrvata u RS. Svjesni smo da vlasti iz Banja Luke žele prikazati broj Bošnjaka koji je ispod 50 posto i to žele učiniti po svaku cijenu.

Bošnjaci i Hrvati su protjerani sa područja koji je danas RS i nemaju mogućnost da se vrate svojim domovima. Uime Bošnjaka koji žive u bh. entitetu RS i u dijaspori, upućujem protest nadležnim međunarodnim organizacijama i zahtijevam da u skladu sa evropskim normama, kao i zakonima BiH bude zaštićen interes Bošnjaka kao konstitutivnog naroda”, navodi se u izjavi potpredsjednika Ramiza Salkića.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.