Počelo suđenje Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću za zločine u Prijedoru

Počelo suđenje Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću za zločine u Prijedoru

Čitanjem optužnice i uvodnim riječima Tužilaštva BiH i odbrane danas je počelo suđenje Miloradu Radakoviću i Goranu Pejiću, optuženima za zločin protiv čovječnosti počinjen na području Prijedora.

Prema optužnici, oni su 13. juna 1992. godine sa svjedokom S-1 došli u Tukove, u blizinu kuća porodice Ećimović. Naoružani automatskim puškama, jedan od optuženih je u prvoj kući ubio tri člana porodice Ećimović – Katarinu, Ceciju i Nikolu, i prema navodima optužnice, preživjelo je samo dvoje djece, prenosi Birn.

Optuženi su potom, kako je rečeno, otišli u drugu kuću Ećimovića, gdje su obojica pucali i ubili još dva člana porodice – Tomu i Mariju.

Radaković i Pejić su optuženi da su ubistvom porodice Ećimović uputili zlokobnu poruku i prijetnju drugom civilnom stanovništvu, učestvujući u njihovom progonu.

Radaković je optužen kao pripadnik rezervnog sastava Stanice javne bezbjednosti, dok se za Pejića navodi da je bio u neidentifikovanoj vojnoj ili policijskoj formaciji.

Tužilac Izet Odobašić je rekao o da planira saslušati 25 svjedoka ističući da će dokazati da su optuženi svjesno učestvovali u širokom i sistematičnom napadu protiv hrvatskog i bošnjačkog stanovništva.

Porodica Ećimović je, kako je naveo Odobašić, bila uspješna, a njihovo ubistvo je izvršeno jer su bili katolici, a istovremeno su pravosudni i policijski organi iz Prijedora prikrivali dokaze iz ovog predmeta.

Pejićev branilac Savan Zec naveo je da je u pitanju pogrešna identifikacija optuženog.

Prema njegovim riječima, Pejić “nije u junu vidio ni Prijedor niti Tukove” jer je bio u drugom selu.

Zec je dodao da njegov branjenik ima puno prijatelja Bošnjaka iz Sarajeva, gdje je živio za vrijeme studija.

Odbrana Radakovića nije iznosila uvodnu riječ.

Sud BiH je Radakovića pravosnažno oslobodio optužbe da je učestvovao u strijeljanju oko 200 civila na Korićanskim stijenama. Prvi svjedoci biće saslušani 10. maja.

Add comment

HOTEL bm

Socijalne mreze

Kozarac.ba se nalazi na raznim socijalnim mrezama, posjeti nasu facebook, twitter ili youtube stranicu.